Különleges módon tisztelegnek Petőfi munkássága előtt
fotó: Trifonov Éva

Különleges alkotásokat helyeztek ki Sóstógyógyfürdőre. Két tulipán és egy csónak alakú ülő- és pihenőhelyeken töltődhetnek fel a nyíregyháziak, illetve a turisták, akiket mindeközben Petőfi Sándor költészete vesz körül. A térbútorok azért készültek, hogy egyedi módon állítsanak emléket a költő munkásságának, rajtuk még egy-egy versidézet is található. Ezekből nyerte az inspirációt a szobrászművész is.

Van, ami összeköt határon innen és túl – ez volt a címe annak a pályázatnak, melyet az Európai Határvárosok Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás, röviden ETT, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával hívott életre. Ennek a célja az volt, hogy a Petőfi 200 emlékévben méltóképpen emlékezzenek meg a költő munkásságáról. A pályázatot Németh Erika nyerte, aki tulipán, illetve csónak alakú ülő- és pihenőhelyeket készített, az inspirációt Petőfi versei adták. Azt mondta:

„Mindig nagyon közel állt hozzám az irodalom és különösen Petőfi költészete, és most is annyira egyszerűen szól, és mégis annyira gazdagon, érzelmesen és szenvedélyesen. Tehát azt gondolom, hogy az ő műveit olvasgatva előbb-utóbb előkerültek ezek a témák. Inspirálódásképpen rengeteg verset olvastam újra. Tudtam, hogy mindenképpen a szeretetre, szerelemre, a pozitív érzésekre, az együvé tartozásra akarok koncentrálni és azon belül a versekben ezeket a motívumokat, ezeket a szimbólumokat kerestem.”

Ötvözi a kultúrát és a művészetet

A szobrászművész 12 tervet készített, ebből választotta ki a tulipán, illetve csónak formájú ülőhelyeket. Előbbi műkőből készült, utóbbi pedig borovi fenyőből, ragasztással, hőkezeléssel, hajlítással, applikálással. Az anyagok jól bírják a külteret, ezáltal az időjárás viszontagságait, bár a szobrászművész – aki 4 hónap megfeszített munkával készítette az alkotásokat – kiemelte: nem könnyű jó anyagokhoz hozzájutni. Az ünnepélyes átadón Ágoston Ildikó, a városrész önkormányzati képviselője is jelen volt, aki elmondta: a művészet és a kultúra együttes megjelenése adja az ülőhelyek különlegességét.

„Ez most igazából a lakosságnak, a magyarságnak szól, hiszen Petőfi verseiből egy-egy idézet van megjelenítve ezeken a térbútorokon annak apropójából, hogy Petőfi születésének a 200. évfordulója van. Ez ihlette meg ezeket a csodálatos, Sóstón kihelyezett térbútorokat” – tette hozzá Ágoston Ildikó.

Egyedi alkotások a Sóstói-tó partján

Nyíregyháza MJV Önkormányzata és Szatmárnémeti Város Tanácsa együttesen hozta létre az ETT-t, melynek egyik feladata, hogy hasonló projektek révén erősítse a nemzeti identitástudatot. Ennek elnöke dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

„Én már hosszú évek óta figyelem azokat a városokat, ahova eljutok. Mennyi minden egyedi sajátosság van, ami a színét, ízét adja egy helynek. Ezért gondoltunk arra, hogy itt, a Sóstói-tó partján legyen ez a 3 ülőhely megfelelő környezetben, megfelelő módon. A turisztikai városrésze Nyíregyházának Sóstógyógyfürdő. Ide jönnek a legtöbben, de nyíregyháziak is, nem csak turisták. Azt gondoltuk, hogy ez itt a legjobb helyen lesz és egy kicsit még jobban kiemeli ezt a sajátosságot, amivel Sóstó rendelkezik” – mondta el dr. Kovács Ferenc.

Az ünnepségen nem csak az alkotásokban jelent meg a kultúra. A tulipánok előtt Poór László, a Nyíregyházi Aranykor Nyugdíjas Klub tagja mondott szavalatot, ezt követően a csónak előterében táncoltak a Szabolcs Néptáncegyüttes tagjai.

Kapcsolódó galéria

„Van ami összeköt határon innen és túl” - ülő és pihenőhelyek átadása Sóstón