Kulturális érték – Dokumentumfilm szemlén mutatták meg tehetségüket az alkotók
fotó: Szarka Lajos

A XII. Országos Helytörténeti Dokumentumfilm Szemléjére szólt a Nyíri Amatőr és Független Filmesek Egyesület meghívója péntekre, a Városmajori Művelődési Házba. A rendezvényt kétévente tartják kísérőprogramokkal, idén egy kiállítást és egy könyvbemutatót láthattak még a résztvevők a vetítésekkel teli programon.

Cél, hogy mindenhonnan jöjjenek alkotók

Zenés előadással nyitották meg az XII. Országos Helytörténeti Dokumentumfilm Szemlét, melyet kétévente tartanak meg azért, hogy a résztvevők bemutathassák múltjukat, jelenüket és akár a jövőjüket. A rendezvényen könyvbemutató és egy kiállítás kísérte a filmvetítéseket, melyekről Petrusák János, a programot szervező Nyíri Amatőr és Független Filmesek Egyesületének elnöke beszélt. Kiemelte: céljuk, hogy ne csak az ország különböző pontjairól, hanem külföldről is ide vonzzák az alkotókat.

Ez már a XII. Országos Helytörténeti Dokumentumfilm Szemle, melyet minden páros évben rendezünk meg itt Nyíregyházán, a Nyíri AFK Egyesülettel. Nagyon fontos, hogy az egész országból, sőt, a határon túlról is jöjjenek alkotók, akik meg tudják mutatni saját lakókörzetüket, életüket, érdekes embereket, történéseket, múltat, jelent és akár a jövőt is fel tudják villantani. Az ünnepélyes megnyitón és bemutatón a társművészek is jelen vannak, most például Árnyas József festménykiállítás is lesz. Ezen túl jönnek zenészek, írók az irodalommal, hiszen egy könyvbemutató is lesz, jobban mondva antológia bemutató – tudtuk meg az elnöktől, aki szerint nagyon fontos az írók jelenléte a rendezvényen, hiszen hiába a szép kameramozgás, egy jó filmhez mindenképpen szükség van annak írójára.

Kultúra a város minden pontján

A város kulturális életében kiemelkedő szerepe van az olyan civil szervezeteknek, mint a rendezvényt szervező egyesület. Halkóné dr. Rudolf Éva bizottsági elnök, az önkormányzat képviseletében elmondta: nagyon hálás, hogy ezek a szervezetek segítenek emelni a kulturális élet színvonalát, és ez nemcsak a belvárosra korlátozódik.

Városrészekben is nagyon fontos, hogy jelen legyen a kultúra. Nem csak a város központba, hanem a különböző városrészi művelődési házakba, közösségi házakba is el kell vinni azokat az eseményeket, melyek színvonalat visznek nemcsak a város, hanem annak az adott városrésznek a kulturális életébe is. Jelen esetben a Városmajori Művelődési Házban vagyunk, ahol magam is itthon vagyok, ezen a környéken éltem fiatal koromban, gyermeket neveltem, nyíregyháziként a város szinte összes része a szívemhez nőtt. Örülök, hogy most a Városmajori Művelődési Ház ad otthont az eseménynek, egy színvonalas, felújított nagy teremben, ahol nemcsak ezt a filmszemlét, hanem számos más eseményt is tartanak – hangsúlyozta a bizottsági elnök.

A dokumentumfilm szemlén díjakkal is elismerték a filmkészítők munkáját. A helyezettek különböző számítástechnikai eszközöket kaptak, valamint a Jósa András Múzeum és a Kállay Gyűjtemény ajándékait. Első helyen az egyesület elnöke, Petrusák János végzett, több alkotásáért is díjazták, a zsűri díját pedig Szabó Erzsébet filmjei nyerték. Egy fődíjat is átadtak a legkiemelkedőbb munkáért, ezt Csordás László kapta, Váci Mihályról szóló Sokaság fia című alkotásáért.

Kapcsolódó galéria

Amatőr filmszemle 2024