Kutatóűrhajós Nyíregyházán – Kapu Tibor szülővárosába, egykori gimnáziumba látogatott

Szülővárosában, Nyíregyházán vett részt közönségtalálkozón Kapu Tibor kutatóűrhajós. Egykori gimnáziumába, a Krúdyba hívta vissza osztályfőnöke, hogy példaképként állítva őt a mai diákoknak megmutassa, Szabolcsból is el lehet jutni a csillagokig. Hazánk második olyan kutatóűrhajósa, aki a szintén vármegyénkben született Farkas Bertalan után eljuthat az űrbe, azt mondta, csak szuperlatívuszokban tud beszélni a Krúdy hatosztályos képzésében eltöltött esztendőkről, ahol máig is élő közösség kovácsolódott.

 

Állva tapsolt a tornaterem

Elképesztő fogadtatásban részesült saját megfogalmazásában Kapu Tibor, amikor a Krúdy Gyula Gimnázium zsúfolásig megtelt tornatermébe lépett. Igaz, ezúttal nem kosármeccsre jött, mint hajdanán, hatosztályos gimnazistaként, hanem közönségtalálkozóra, mint az ország második olyan kutatóűrhajósa, akit kiválasztottak az űrutazásra.

 

Összetartó csapat volt a 4 jelölt

A nyíregyházi gépészmérnök az elmúlt 14 hónapnyi felkészülésről, a kiválasztási folyamatról beszélt, s bár a bejelentés óta eltelt két és fél hét az interjúk és az öröm jegyében telik, a döntés közlésekor a társai miatt nem volt maradéktalanul boldog.

– Négyen kezdtük el az egészet és mindenki a pozícióra hajtott. Nem lehet az ember maradéktalanul boldog, amikor 4 társa, aki gyakorlatilag a családjává nőtte ki magát az elmúlt 14 hónapban, láthatóan szomorú volt mellette. Úgyhogy az első érzések ambivalensek voltak egy kicsit

– nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak Kapu Tibor kutatóűrhajós.

 

Még a bejelentés előtt közölhette a jó hírt a családdal

– De aztán rögtön hazajöttem Nyíregyházára, hiszen ez egy vasárnap este volt – talán este tízkor végeztünk, hogyha jól emlékszem –, viszont azt is tudtuk, hogy Szijjártó miniszter úr be fogja jelenteni az eredményt másnap reggel, azt, hogy pontosan mikor, azt nem, úgyhogy én úgy döntöttem, hogy szüleimnek és húgomnak muszáj személyesen elmondanom a hírt. Ezért még aznap autóba ültem, és hajnal háromra értünk le csak végül, felhívtam édesapámat, hogy ne aggódjon, nem betörők jönnek a házba, hanem én vagyok. Felkeltettem őket, és közöltem a jó hírt, onnantól kezdve viszont már tényleg maradéktalan volt a boldogság.

 

Büszke rá Nyíregyháza és a Krúdy gimnázium

Kapu Tibor sikerének egy egész közösség örül, a nyíregyháziakon belül pedig kiemelten a Krúdy gimnázium, és egykori osztályfőnöke, aki ezt a szerdai eseményt is megálmodta, hogy valódi példaképet mutasson a mai diákságnak, lám, innen még űrhajóssá is lehet válni. Páll Csilla – aki egyben a magyar- és történelemtanára is volt az űrhajósnak ­– az osztálytablójuk előtt azt nyilatkozta, Kapu Tibor csillogó szemű diák volt, aki szívesen dolgozott a közösségért, amely ma is összetartó – nemrégiben például egy esküvőn szinte mindenki ott volt a régi csapattagokból –, és sok előnyös tulajdonsága már akkor látszott.

 

Csapatjátékos, bátor, kapcsolatteremtő, közösségért dolgozó

– Nagyon jó kapcsolatteremtő készsége van. Nagyon szívesen dolgozik csapatban, a csapatnak tud a vezetője is lenni, tehát vezető egyéniség, de hogyha arról van szó, akkor háttérbe tud vonulni. Sok ötlete van, merész, bátor, ezeket szívesen megvalósítja és kérni is tud, tehát az ötleteit mindenképpen szeretné megvalósítani. Volt olyan, hogy kitalálták, legyen újra a 24 órás kosár. Én biztattam őket, mint a DÖK vezetőségi tagjait és úgy jöttek be a tanáriba, hogy jól előadva a kis kívánságukat, megszavaztuk, és az egész tantestület melléjük állva ügyelt a 24 órás kosáron

– mesélte róla Páll Csilla, a Krúdy Gyula Gimnázium tanára, Kapu Tibor osztályfőnöke.

 

Komplex kiképzést kaptak

A kosarazás is segíthetett később a pályán, hiszen jó állóképességre van szüksége az űrhajósnak, aki az elmúlt szűk másfél évben kemény fizikai és mentális folyamaton ment keresztül. Komplex kiképzést kaptak, s a végső értékelésnél szerepet kaphatott a tanulmányi eredményük, sportteljesítményük, egészségügyi paramétereik, a pszichológiai érettség, és még a kommunikációs készség is, hiszen csapatban kell majd dolgozniuk.

 

Fontos kísérletek a HUNOR program résztvevőjeként

Nem sétaút lesz ugyanis a repülés, hanem a magyar HUNOR program keretében kísérleteket végez az űrállomás fedélzetén. – Ezek mind magyar egyetemektől, magyar vállalatoktól, magyar kutatócsoportoktól érkeztek. Vannak olyan kísérletek, amik már akkor megvoltak, amikor a program indult, és vannak olyanok, amiket a nyílt felhívásunkra kaptunk meg, ennek tavaly december volt a határideje. Jelenleg is azon dolgozunk, hogy ezek a kísérletek eljussanak abba a stádiumba, hogy végül föl lehessen vinni őket az űrállomás fedélzetére. Ez egy nagyon-nagyon komplex és hosszú folyamat. Gyakorlatilag teljesen a NASA felügyeli, és itt be kell bizonyítani ennek során azt, hogy a kísérletek eléggé érett stádiumban vannak, el kell őket végezni az űrállomáson és az űrállomás az egyetlen hely, ahol el lehet őket végezni, tehát vagy mikrogravitációs vagy sugárzás kell hozzá. És talán a legfontosabb az az, hogy a kísérlet elvégzése alatt és után mind az űrállomás, mind a személyzet biztonságban marad, úgyhogy a kollégáim a háttérben folyamatosan ezen dolgoznak – részletezte a kutatóűrhajós.

 

Van valami a szabolcsi levegőben...

Kapu Tibor felkészülése nemsokára az utolsó fázisához érkezik, ősszel kiköltözik Amerikába, hogy az űrutazása sikeres legyen. Ezekben a napokban pedig igyekszik minél több helyre eljutni, s mindenhol szívesen fogadják, de legnagyobb szeretettel talán egykori iskolájában, ahol százával kellett autogramot adnia a szelfik előtt. A szabolcsi levegőben pedig – amire a kiválasztott is utalt tréfásan – valóban lehet valami, hiszen 44 évvel ezelőtt Farkas Bertalan szintén a vármegyéből indulva jutott el a világűrig, másodikként ez a nyíregyházi Kapu Tibornak adatik meg.

 

 

Kapcsolódó galéria

Egy űrhajós Nyíregyházán landolt