Kutyák a hidegben

Amikor tartósan mínusz fokot mutatnak a hőmérők, a hó és a szél tovább ront nem csak az emberek, hanem az állatok hőérzetén is, a felelős állattartóknak kell gondoskodni arról, hogy kedvenceiknek ne essen baja. Az udvarokon tartott kutyákra kell nagy gondot fordítani, hiszen a macskák szervezetét nem viseli meg olyan mértékben a téli időjárás, mint az ebekét. A kutyákat ilyenkor célszerű táplálóbb, nagy hidegben meleg étellel etetni és főleg idősebb ebek esetében oda kell figyelni az immunerősítőre is. Erre megfelelő szereket javasolnak az állatorvosok. Az udvari négylábúak folyadékpótlása is fontos a téli időszakban.

 

Fontos, hogy legyen vize az állatnak!

 

Dr. Priscoran Noémi, a Nyíregyházi Oktató Állatkórház orvosa azt tanácsolta, a jószágok ivóvizére kell nagyon ügyelni. Hozzátette, sok gazdi megfeledkezik arról, hogy a hidegben hagyott víz hamar befagyhat. Ezért naponta többször cserélni kell azt, hiszen folyadékra télen is szükségük van a kutyáknak. Az állatorvos azt javasolta, mindezen kívül biztosítani kell a kutyusoknak az egy kuckót, vagy egy házikót, amiben el tud bújni a kutya.

 

A házban legyen szigetelőanyag!

 

Lényeges, hogy a kutyaház megfelelően szigetelt legyen és rakjunk bele olyan takarót, amibe belebújhat az éjszaka is kint tartózkodó eb. Gyakori probléma, hogy a plédeket kihúzzák a kutyák, ezért nekik célszerű leszegelhető padlóburkolót választani. Fontos, hogy ne hűljenek meg a kinti kutyák, hiszen gyakori problémát jelentenek a téli időszakban a különböző felső légúti megbetegedések, amelyeket állatorvosnak kell kezelni. Erre a mélyebb hang, étvágytalanság, nyelési nehézség és megváltozott kedélyállapot hívja fel a gazda figyelmét.

 

A benti kutyák is megfázhatnak!

 

A különböző légzőszervi megbetegedések a lakásban tartott kutyákra jellemzőek télen, hiszen a napi két-három sétától eltekintve a 20-25 fokos lakásban élik életüket. Amikor kiviszik őket, gyakran 25-30 fok is lehet a hőmérséklet különbség, ezért főleg a kisebb fajta kutyákat célszerű kabátba öltöztetni a séta idejére. Cicáknál a téli időszakban a macskanátha a leggyakoribb megbetegedés, amely állatról állatra terjed. Fontos, hogy a bármilyen megbetegedés esetén a gazdik ne kezeljék kedvenceiket, hanem bízzák azt az állat egészsége érdekében szakemberre.

ME.

(Fotó: internet)