Kutyameleg – A kánikula a házi kedvencekre is veszélyes

A nyári forróság nemcsak az emberek, hanem az állatok szervezetét is megviseli. A különböző betegségekben szenvedő vagy idősebb állatok fokozott veszélyben lehetnek, elsősorban a krónikus szívelégtelenség tud súlyosbodni és akut tüneteket okozni. A kánikula az állatokra is veszélyes, akár hősokk is fenyegetheti őket. A Nyíregyházi Oktató Állatkórház vezető állatorvosa adott tájékoztatást arról, mire érdemes a leginkább odafigyelni.

 

A nyári forróság számos veszélyt hordoz magában. Nem lehet elégszer kiemelni, mennyire fontos, hogy a háziállatok számára is megfelelő és biztonságos környezetet teremtsenek az állattartó gazdák a kánikulában – erre hívja fel a figyelmet dr. Pelle György, a Nyíregyházi Oktató Állatkórház kórházvezető állatorvosa.

– Mindannyian érzékeljük, hogy kutya meleg van és ez azért veszélyes, mert ezzel a 35 és 40 fok közötti hőmérséklettel elértük azt a hőfokot, ami már az állatoknak a testhőmérséklete. Mivel a kutya nem tud izzadni, nem tudja párologtatással leadni a hőt, ezért kénytelen a légzéssel, felfokozott lihegéssel leadni a hőt, illetve csak a talppárnájánál van néhány verejtékmirigy. Tehát a kutyák sokkal érzékenyebbek a melegre, mint például az ember. Ha jelentősen megemelkedik a külső hőmérséklet, a lihegés során nem tudja hova leadni a hőt, ezért hatványozottan fontos, hogy árnyékról, megfelelő hűs helyről gondoskodjunk ebben az időben. Nyugodtan be lehet most az egyébként kinti kutyákat engedni klimatizált helyiségbe és árnyékot biztosítani olyan kutyának, akinél más lehetőség nincs. Természetesen a hideg ivóvíz ellátása naponta többször cserélve nagyon fontos, akár egy kis pancsolónak a felállítása, feltöltése megfelelő helyet és lehetőséget biztosít a kedvencünknek arra, hogy felfrissüljön és tudja kontrollálni a testhőmérsékletét – mondta el a Nyíregyházi Oktató Állatkórház kórházvezető állatorvosa.

A legfontosabb mindig a megelőzés – emelte ki dr. Pelle György. Azonban, ha megtörtént a baj, a nagyon magas hőmérsékletnek akár hősokk is lehet a következménye, amely megfelelő kezelés nélkül akár a kutyák életébe is kerülhet. A fokozott lihegés, a felforrósodott test, a besűrűsödött nyál, az ellilult nyelv, a légszomj és az eszméletvesztés – mindezek olyan tünetek, amelyek hősokkra utalnak.

– Ha kezdődnek olyan tünetek, amikor érezzük azt, hogy a kutyánk túlhevült, ott kezdjük meg a hűtést. Természetesen nagyon fontos az, hogy ne rögtön jeges vagy nagyon hideg vízzel kezdjük, mert ez védekező reakciót vált ki az állatból, tehát a bőrre érkező hideg víz az ereknek az összehúzódását eredményezi, ami tovább rontja a hőleadást. Ez azt jelenti, hogy egy hideg vizes fürdőben az első percekben még tovább fog emelkedni a kutyának a belső testhőmérséklete, tehát még kárt is okozunk. Inkább lassan, néhány fokkal kisebb hőmérsékletű, 25-28-30 fokos vízzel kezdjük a hűtést és utána mehetünk lejjebb, hogyha már a kutyánk kezdett megnyugodni és lassan érjük el azt az állapotot, hogy normalizálódjon a testhőmérséklete. Vannak esetek, amikor ez bevezetésnek, otthoni elsősegélynyújtásnak jó, de már állatorvosi beavatkozásra van szükség. Miért? Mert a sokk, a vérkeringési zavar a többi szervben is olyan visszafordíthatatlan folyamatot tud elindítani, amihez már orvosi gyógykezelés, segítség kell – emelte ki dr. Pelle György.

Érdemes tehát kellő odafigyeléssel fordulni a háziállatok felé is a kánikulában, a legfontosabbak az árnyék és a naponta többször cserélt ivóvíz. Dr. Pelle György arra is felhívta a figyelmet, hogy házi kedvencünket ne hagyjuk egyedül autóban, még nyitott ablaknál sem, hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet az egekbe szökhet. A nyári meleg napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást érdemes kora reggel és késő délután megtartani, és a naptól felhevült aszfaltot is érdemes elkerülni, hiszen ott könnyen égési sérülés fenyegeti a sétáltatott kutya mancsát.