Kutyameleg – A nyáron fokozottan kell figyelni a kedvenceinkre

A nyári hőség beköszöntével különösen fontos, hogy kedvenceink biztonságosan és kényelmesen érezzék magukat. A „Kutyázz Nyíregyháza!” ingyenes engedelmességi kutyasuli oktatóját, Mosolygó Sándort kérdeztük, hogy mire érdemes figyelni a kutyák egészsége érdekében ebben az időszakban.

Ahogy beköszönt a nyár, kedvenceink is szeretnék élvezni a napsütést és a szabadtéri tevékenységeket. Azonban fontos tudni, hogy a meleg időjárás számos kihívást jelenthet a kutyák számára. A témáról a „Kutyázz Nyíregyháza!” ingyenes engedelmességi kutyasuli oktatóját, Mosolygó Sándort kérdeztük, hogy mire érdemes figyelni a kutyák egészsége érdekében ebben az időszakban.

„Elsősorban fontos megemlíteni, hogy a kutyák nehezebben viselik a meleget. Nem tudnak izzadni, ezért hőleadásuk elsősorban a lihegésen keresztül történik. Ezen kívül kis mértékben a tappancsaikon keresztül is képesek hőt leadni. A forró aszfalt és a párolgó föld közelsége miatt a kutyák csak ezt a párás, meleg levegőt tudják belélegezni, ami tovább nehezíti a helyzetüket. Éppen ezért fontos, hogy a kutyasétáltatásokat inkább a kora hajnali vagy kora reggeli órákra, illetve az esti órákra időzítsük, amikor hűvösebb az idő. Napközben csak rövid, szükséges sétákat iktassunk be, hogy a kutya elvégezhesse a dolgát, de lehetőleg ne menjünk ki a tűző napra. Az aszfalt és a járdák akár 70–80 fokosra is felmelegedhetnek, ami súlyos égési sérüléseket okozhat a kutya mancsán, akár már egy-két perc alatt is hólyagosodást okozva”

– fejtette ki Mosolygó Sándor kutyatréner.

A kutyatréner kiemelte, hogy napközben mindenképpen figyeljünk arra, hogy a kedvencünket hűvösebb, árnyékos helyen tartsuk. Ha lehetséges, engedjük be a garázsba, ha kinti kutyáról van szó, vagy biztosítsunk számára bőséges árnyékot. Folyamatosan legyen számára friss, hideg ivóvíz, de kerüljük a jeges víz adását, mert az nem tesz jót a kutyának. A nyáron gyakori betegség a kennelköhögés, más néven fertőző légúti betegség, amely számos kutyatulajdonos számára komoly aggodalomra ad okot.

Ez a betegség a kutyáknál egy felső légúti megbetegedés, hasonlóan az embereknél előforduló náthához. Köhögésnek hívják, mert a kutyák köhögnek, prüszkölnek és váladékot köhögnek fel. Cseppfertőzéssel terjed, és a lappangási ideje 1–2 hét, így a kutya már fertőzhet, mielőtt a gazda észrevenné a tüneteket. Egy oltással a betegség gyorsabb lefolyású lehet, vagy akár el is kerülhető. Éppen ezért szoktuk kérni az érkező kutyusok gazdáit, hogy mindenképp oltassák be kedvencüket, orrcsepp vagy injekció formájában, amit az állatorvos biztosít. Az oltás erőteljesen javasolt, mivel a mai kutyatartás már közösségekről szól, és ahogy egy óvodában vagy bölcsődében a gyerekek között, úgy a kutyák között is könnyen terjednek a bacik és vírusok”

– részletezte Mosolygó Sándor kutyatréner.

Az oktató ezek után kitért a kullancsvédelemre is, ezek a rovarok nemcsak kellemetlenséget, hanem komoly egészségügyi problémákat is okozhatnak mind az embereknek, mind pedig háziállatainknak. Az állattartók számára különösen fontos kérdés, hiszen kedvenceink szabadidős tevékenységei során könnyen ki vannak téve ennek a parazitának.

„Pár évvel ezelőtt még téli, késő őszi időszakban nem volt jellemző kullancs, ma már annyira enyhe a klíma, hogy december-januárban simán erdőben összeszedünk még kullancsokat, tehát egész évben védekezzünk vagy spot on, azaz cseppek bőrre csepegtető, esetleg nyakörvvel vagy belsőleg tablettával védekezzünk a kullancs ellen, tehát óvjuk mindenképpen a kutyánkat, de nagyon fontos, hogy állatorvos véleményét kérjük ki, és figyeljünk arra, hogy mi a jó a kutyáknak, mert érzékenység előfordulhat. Ebben mindenképp jó, hogyha valamilyen szakorvosi segítséget kérünk”

folytatta a tréner.

A nyár remek időszak a kutyák és gazdik közös tevékenységeire, de ezekkel a megfelelő óvintézkedésekkel biztosíthatjuk, hogy kedvenceink is élvezhessék a meleget, miközben egészségüket és biztonságukat is megőrizzük.