Küzdenek a falopással

Felcímkézett kézifűrészeket mutat Kiss János, a Magánerdőkért Egyesület elnöke. Azt mondja, ezeket falopások alkalmával foglalta le a rendőrség. Az egyenruhások sokszor a helyszínen favágás, fűrészelés közben kapták el a bűncselekmények elkövetőit. Olyan is előfordul azonban, hogy valaki a biciklijére pakolt fával egyszerűen nem tud elszámolni. Ilyen esetekben az illegális fakitermeléshez használt eszközöket, baltákat, fűrészeket, vagy akár gépjárműveket is lefoglalják a rendőrök.

 

Több száz milliós kárt okoznak

 

– A megyében éves szinten 200 millió forint kára keletkezik a tulajdonosoknak falopások miatt – ezt mondja a Magánerdőkért Egyesület elnöke. Kiss János szerint különbséget kell tenni a jól felszerelt bűnbandák és azok között, akiket a szociális helyzetük visz rá a lopásra. Az erdőgazdálkodókat azonban kevésbé foglalkoztatja, ki miért lop fát, számukra csak az fontos, hogy előzzék meg hatóságok a bűncselekményt. A Magánerdőkért Egyesület elnöke hozzáfűzi, ha valamelyik erdőgazdálkodó azt veszi észre lopják a fáját, kérjen segítséget. 

– Mindenképpen keressék az erdészeti szakembereket! A mi egyesületünknek van egy együttműködési megállapodása a megyei rendőrséggel. Ha a rendőrség igényli és kéri, akkor erdészeti szakemberek tudnak velük helyszínelni, meg tudják állapítani, hogy az milyen fa, milyen mennyiségű, tehát egy korrekt jegyzőkönyv felvételt tudnak készíteni, ami alapján el tud indulni a nyomozás – mondja Kiss János. – Szabolcsban sem jellemző minden kistérségre a falopás, azonban vannak olyan gócpontok, ahol komoly problémát jelent – fűzi hozzá.

A szakember elmondta, vannak olyan települések, ahol szeptembertől márciusig napi szinten kell figyelni, nem történik-e bűncselekmény az erdőkben, fasorokban.

 

A vevő is segíthet

 

Az illegális fakitermelés ellen a vásárlók is felléphetnek, ha megbízható forrásból vásárolnak. 2016 júliusa óta ugyanis minden kereskedőnek tájékoztatót kell adni a vevőnek arról, honnan származik az általuk eladott fa.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: internet)