Lakástüzek – 9 hónap alatt 290 lakóépületben csaptak fel a lángok
A Katasztrófavédelem felvétele

Az idei év első kilenc hónapjában 290 lakóépületben keletkezett tűz Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, ami 12 esettel kevesebb, mint tavaly. A tüzek leggyakrabban konyhákban és kéményekben történtek, melyek következtében 17 személy megsérült, míg 3-an életüket vesztették. A lakástüzek kiváltó okai közé tartozott az elektromos hiba, a nyílt láng használata és a fűtési rendszer meghibásodása. A tűzoltóság arra is felhívja a figyelmet, hogy egyik érintett otthonban sem volt füstérzékelő, amelyek időben jelezhetnék a veszélyt.

 

Az idei év első három negyedévében összesen 290 lakóépületben keletkezett tűz, ez 12 esettel kevesebb, mint 2023 hasonló időszakában – adott tájékoztatást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Bár néhol csak néhány négyzetméteren pusztítottak a lángok, több ház lakhatatlanná vált. A tüzek leggyakrabban konyhákban és kéményekben keletkeztek. A térségbeli lakástüzek során 17 ember sérült meg, legtöbben füstmérgezést kaptak, 3 személy pedig tragikus módon életét vesztette a kigyulladt épületekben. Januárban Nyíregyházán és Aranyosapátiban, februárban Anarcson követelt halálos áldozatot a tűz.

Fokozott figyelem a fűtési szezon kezdetén

– A lakástüzek leggyakoribb oka a nyílt láng, például gyertyák használata. Ezért különösen fontos a fokozott figyelem otthonunkban. Ügyeljünk arra, hogy ne helyezzük éghető anyagok közelébe, ne használjuk huzatos helyen, és soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. Gyermekek kezébe ne adjuk, mindig felnőtt felügyelete szükséges. Az elektromos tüzek szintén gyakoriak, ezért érdemes odafigyelni a használt eszközök megfelelő állapotára és az elektromos hálózatunk teljesítőképességére. A tüzelő- és fűtőberendezések biztonságos használata érdekében javasolt az időszakos szakértői ellenőrzés, beleértve az égéstermék-elvezetők, közismert nevükön kémények felülvizsgálatát is. Ha családi házban élünk, soha nem késő kapcsolatba lépni a kéményseprőkkel, míg társasházakban várhatjuk, hogy a kéményseprők sormunkában, díjmentesen elvégezzék a szükséges ellenőrzéseket – mondta el Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője.

Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes arról is tájékoztatott, hogy a tüzek pontos keletkezési helyének, okának és idejének megállapítása érdekében 12 esetben indítottak tűzvizsgálatot. A leggyakoribb okok között szerepelt az elektromos hiba, a nyílt láng használata, a fűtési rendszer meghibásodása, sütés-főzés, illetve avar- vagy szemétégetés. A legtöbb tűz a konyhákban keletkezett, összesen 52 esetben, de gyakran a kéményekben és hálószobákban is keletkeztek lángok. Az oltást 14 ingatlannál gázpalackok jelenléte is nehezítette. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője azt is kiemelte, hogy a 290 tűzzel érintett otthon egyikében sem volt füstérzékelő, pedig ezek a készülékek már a tűz kezdeti szakaszában megbízható jelzést adnak. Ekkor még lenne idő cselekedni, a tüzet eloltani, vagy elmenekülni és értesíteni a tűzoltókat.

A füstérzékelő életeket menthet

– Magyarországon jelenleg a jogszabályok nem írják elő kötelezően a füstérzékelők telepítését. Ezzel szemben vannak olyan országok, ahol ezek, más néven „home detektorok”, kötelezőek az otthonokban. Ezek a kis eszközök már a füst vagy tűz kezdeti jeleit érzékelik, és azonnal figyelmeztetést küldenek a helyiségben tartózkodóknak. Ennek köszönhetően az emberek gyorsan cselekedhetnek: megpróbálhatják eloltani a tüzet, értesíthetik a környezetükben lévőket, elhagyhatják a helyiséget, és hívhatják a tűzoltókat a 112-es segélyhívón keresztül – emelte ki Leskovics Zoltán.

A lakástüzek áldozatai leggyakrabban egyedül élő idős emberek, ezért érdemes olyan füstérzékelőt beszerezni számukra, amely nemcsak hangos jelzéssel figyelmeztet füst esetén, hanem értesítést is küld a rokonok, hozzátartozók okostelefonjára. Leskovics Zoltán tűzoltósági főfelügyelő arra is kitért, hogy szén-monoxid miatt szeptember végéig 32 alkalommal riasztották a szabolcs-szatmár-beregi tűzoltókat, ami 9 esettel kevesebb, mint az előző évben. Kilenc ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, de szerencsére idén eddig senki nem vesztette életét a mérgező gáz miatt a vármegyében.