Lakossági kérésre változtathatnak a parkoláson

Több városrészben is problémát jelent, főként a belvárosi területeken, hogy hazaérvén nem tud valaki megállni a lakóhelye környékén. Főként ott, ahol nem fizetősek a parkolók, viszont azon zónák szélén vannak, ahol már pénzbe kerül a parkolás.

Másnak okoznak kényelmetlenséget

Sokan így szeretnék elkerülni a díjakat, viszont ezzel jelentősen akadályozzák a lakosok normális életvitelét, kényelmét. Arról nem beszélve, hogy ott ezáltal jelentősebb a forgalom és zajterhelés is.

Óriási telítettség

Dicső Péter, a NYÍRVV út- és közterület-kezelési csoportjának vezetője szerkesztőségünk kérdésére azt mondta, lakossági kezdeményezésre merül fel náluk sokadjára a téma, ami most úgy tűnik, a képviselők elé is kerül.

Ezeknek a részeknek óriási a leterheltsége, tavaly és most is megvizsgáltuk. A szabály szerint, ha a telítettségi arány meghaladja a 70 százalékot, az a parkoló fizetőssé tehető. Az üzemeltetési hatásvizsgálataink alapján ezt mindegyik új területen jelentősen meghaladta, a Vasvári Pál utca egyes részein például 98 százalékos volt.

– mondta.

Könnyebbség az ott lakóknak

Dicső Péter kiemelte, mindegyik újonnan fizetőssé váló rész a II-es zónához tartozik majd. A lakcímkártyájukkal igazolhatóan ott lakóknak viszont természetesen jár a sokak által igénybe vett könnyebbség: így ők mindössze 4070 forintért válthatnak egész évre érvényes lakóhelykörnyéki bérletet.

A csoportvezető hangsúlyozta, a témában nemrégiben több lakossági fórumot is tartottak, s egyöntetű volt mindenütt a lakosság véleménye:

Üdvözlik a régóta húzódó döntést.

A tervezet szerint a következő részeken lakók lélegezhetnek fel: Vasvári P. u. (Dob u.–Dohány u. között), Holló utca, Sólyom utca és köz, Hatzel tér és Csillag utca, a Bujtos utca (Géza u.–Inczédy sor között), Pazonyi tér (Selyem utca vége), Deák F. u. (Arany J. u. –Széchenyi u. között), Kölcsey, Kiss Ernő és Jósa A. utcák. Persze, amennyiben a közgyűlés mindezt megszavazza jövő héten.