Lassan befejeződik a tavaszi nagytakarítás. Fogynak a roncsautók az utcákról!
Fotó: archív

Áprilisban kezdte a tavaszi nagytakarítást városszerte a Közterület-felügyelet. Az elmúlt több mint három hónapban 16 rendszám és közterület-bérleti szerződés nélkül tárolt, hulladékká vált járművet szállítottak el.

 

A közterület-felügyeletről szóló törvény értelmében helyi közúton közterület-használati engedély nélkül, hatósági jelzéssel nem rendelkező járművek nem parkolhatnak, éppen ezért a Közterület-felügyelet munkatársai, ha ilyen gépjárművekkel találkoznak, azokon értesítést helyeznek el. Ha az értesítés elhelyezésétől számított 10 napot követően a tulajdonosa nem szállítja el, akkor azt a hatóság teszi meg. Ezek a járművek egy telephelyre kerülnek, ahol hat hónapig tárolják azokat. Ez idő alatt van lehetősége a jármű üzembentartójának arra, hogy kiváltsa. A kiváltáskor ki kell fizetni a beszállítás, valamint az addigi tárolás költségét. Ha az üzembentartó a hat hónap alatt nem váltja ki a járművét, a költségeket akkor is kiszámlázzák neki, a jármű pedig egy regisztrált autóbontóba kerül.

 

NÉGYET KIVÁLTOTTAK

 

Eddig 16 hatósági jelzéssel nem rendelkező autót szállítottunk el, amiből négyet végül kiváltottak. Jelenleg is vannak még olyanok, amelyek az utcán parkolnak, és ha azoknál is lejár a türelmi idő, akkor szintén el lesznek vontatva. Azon autók tulajdonosaival szemben, akik járművén ugyan van hatósági jelzés, de nincs érvényes műszakija és roncs, a helyi rendelet alapján eljárás kezdeményezhető, szankció alkalmazható. Először felszólítással élünk, ha ez nem vezet eredményre, akkor következik az eljárás. Ez azt jelenti, hogy magánember esetében 200 ezer forintig, míg cég esetében 2 millió forintig terjedő bírság szabható ki mondta el Bodrogi László, a Közterület-felügyelet vezetője.