Láthatatlan angyalokat képeztek a kórházban


– Nagyon szeretek műtősnőként dolgozni – árulta el mosolyogva Vadas Zsuzsanna, aki közel 30 éve dolgozik műtéti szakasszisztensként a Jósa András Oktatókórház szülészet-nőgyógyászati osztályán. A szakdolgozó műtétek előkészítésben és műszerelésben vesz részt. Azt mondja neki ez lett a hivatása. – Én szülésznőként kezdtem, de úgy éreztem, hogy ez a feladat sokkal jobban illik hozzám. Igazából ezt a gyermekem fogalmazta meg egy pár évvel ezelőtt az iskolában, hogy az ő édesanyja egy láthatatlan gyógyító. Én ezt nagyon meghatónak találtam, 27 éve végzem ezt a munkát – tette hozzá Vadas Zsuzsanna.

 

Önerőből indult

 

„A láthatatlan angyalok” – az orvosok is így hívják házon belül az aneszteziológiai szakasszisztenseket és a műtősnőket. A probléma, hogy országszerte hiány van belőlük. Nyíregyházán ezért úgy döntöttek, önerőből indítanak képzést, hogy megoldják a szakemberhiányt. A képzés egy éves volt, és a résztvevőknek még fizetni sem kellett érte. – Egy versenyképes diplomát adunk az illetőnek, ugyanakkor ez a képzés neki nem került pénzbe, hiszen ezt az intézmény finanszírozta. Egy úgynevezett 5 éves tanulmányi szerződést kötöttünk ezekkel a dolgozóinkkal. Itt mindenki jól jár, ők is, az intézmény is, és szeretnénk a jövőben más szakterületeken is indítani ilyen tanfolyamokat – fogalmazott dr. Adorján Gusztáv, a SZBMK és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

 

Újabb képzéseket terveznek

 

39-en jelentkeztek a tanfolyamra. Nemcsak nyíregyháziak vettek részt rajta, hanem az ország számos pontjáról jöttek egészségügyi dolgozók, hogy elvégezzék. A közel negyven résztvevőből 11-en dolgoznak a Jósa András kórházban. Dr. Adorján Gusztáv hozzáfűzte, nagy sikernek tartja, hogy tanfolyamot külső források bevonása nélkül sikerült megvalósítani és ilyen szép számmal képeztek szakdolgozókat. Úgy vélik, ezek a munkatársak jelentősen javítják az ellátás színvonalát.


Z. Pintye Zsolt