LEGO Játékváros – Ismét rengetegen játszottak egy időben Nyíregyházán
Fotók: Szarka Lajos

A tavalyi nagy sikerű rendezvény után idén ismét LEGO Játékváros várta az érdeklődőket, ezúttal a Nyíregyházi Egyetem campusán. A 16 éve Nyíregyházán működő nagyvállalat számtalan játékos és kreatív programmal várta a LEGO kedvelőket, kortól függetlenül kicsiket és nagyokat egyaránt. A Játékváros 2023-ban épült fel először a városban, akkor mintegy húszezren érdeklődtek a program iránt.

Már a megnyitó utáni félórában is rengeteg volt az érdeklődő a Nyíregyházi Egyetem campusán, a résztvevők életkorából úgy látszik, gyerekek és felnőttek egyaránt szeretik a LEGO-t és a játékot. Térképpel és pecsétgyűjtő füzettel is készültek a szervezők.

Közösségi szerepvállalás

A LEGO Helyi Közösségi Szerepvállalás programjában minden évben számos jótékonysági és közösségi rendezvényt szerveznek, ezek egyike a Játékváros. Ezt a nagyszabású, ingyenes programot először 2023-ban hirdették meg Nyíregyházán, akkor a Kossuth téren. Már első alkalommal is óriási volt az érdeklődés, akkor mintegy húszezren játszottak a belvárosban. Idén a változatosság érdekében az egyetem campusán szervezték meg a Játékvárost.

LEGO oktatás az egyetemen

A LEGO gyár azon túl, hogy fontos a város gazdasági életében, az oktatásban is komoly szerepe van. A Nyíregyházi Egyetemen működik például a LEGO Education Innovation Studio, ami egy módszertani központ, ahol a tanárképzés minden hallgatója elsajátítja a játékos tanulás alapjait. Ebben az évben a tudományos és technológiai program különösen nagy hangsúlyt kapott.

Kreatív, fejlesztő játékok

Az egyetem Kodály termében például óriási asztalokra pakoltak ki LEGO kockákat és azt kérték a résztvevőktől, hogy építsék meg azt, ahogy az emberiség felfedezi a világűrt. Hat darab ugyanolyan színű 2x4-es LEGO kockát 915 millió különböző módon lehet összeépíteni egymással – ez is mutatja, hogy mennyire kreatív és sokoldalú játék.

Nagyon sok kutatás szól arról, hogy maga a játék, tehát amikor leülsz és nem foglalkozol semmi mással, csak azzal, hogy játszol – legyél gyermek vagy felnőtt, mindegy, hogy milyen életszakaszban tudod kizárni a külvilágot –, az igenis nagyon jó hatással van az emberre érzelmileg és értelmileg is sok szempontból. Emellett van a játéknak egy olyan aspektusa, hogy nagyon sok mindent megtanulhatunk közben anélkül, hogy észrevennénk. Több készséget is fejlesztünk már azáltal is, hogy neki állunk és kockákból építünk valamit, ez így van a LEGO-nál, de sok más játékos tevékenységnél is. Játékos formában különböző ismereteket is át tudunk adni, akár természettudományos ismereteket is, ahogy tesszük itt ma is” – nyilatkozta Siket Lóránt, a LEGO Manufacturing Kft. kommunikációs vezetője.

Az ország legvonzóbb munkáltatója

A nyíregyházi gyár a világ öt LEGO gyárának az egyike, a térség egyik legnagyobb foglalkoztatója, több mint 3200 munkavállalóval. Naponta több millió építőelem készül itt, amely világszerte eljut a gyerekekhez. Így nemcsak Nyíregyházának fontos a LEGO, hanem a LEGO-nak is Nyíregyháza.

Magyarország nagyon fontos helyszín a LEGO csoport számára, hiszen a nyíregyházi a legnagyobb gyárunk Európában, több ezer munkavállalóval és nagy öröm számunkra az is, hogy ebben az évben a LEGO gyár vehette át az ország legvonzóbb munkáltatója címet” – nyilatkozta a nyíregyházi LEGO gyár igazgatója, Chresten Bruun.

A LEGO gyár már 16 éve működik Nyíregyházán, hamarosan pedig befejeződik egy újabb kapacitásbővítő beruházásuk, amellyel még több munkahelyet kínálnak majd a lakosságnak.

Kapcsolódó galéria

LEGO Nap az egyetemen - 2024