Legóképek a Wesselényiben

2014 márciusában 24 órás legóépítésbe kezdett a Wesselényi Miklós Szakközépiskola négy diákja, akik később azzal a kéréssel fordultak az iskola egyik tanárához, hogy a kreatív játékot szeretnék folytatni. Hudák Zsolt segítette a tanulókat, aki pedagógusként azt vette észre, hogy az építésben részt vevő középiskolások év végére jegyeiken javítottak, és a magatartási problémák is megszűntek, ezért 2014 szeptemberében 9 fővel megalakították a Tekerd! Csoportot. Tagjai egész évben dolgoztak a legóalkotásokon. Év végére 6 op-art stílusú képpel lepték meg diáktársaikat.

Hudák Zsolt projektvezető azt mondta, a csoport a diákoknak nagyon jót tett. Egy közösséghez tartoztak, és kiélhették a kreativitásukat. A projektvezető pedagógus azt mondta, a tanulók nagy szabadságot kaptak ahhoz, hogy olyan dolgokat valósítsanak meg, amelyeket igazán szeretnének.


Elmélet és kirándulások

 

A különleges képek létrehozásához művészettörténeti ismeretekre is szükség volt. A projektben részt vevő tanulók az iskolában megszerzett elméleti ismereteiket kiegészítették a pécsi Vasarely Múzeumba szervezett tanulmányi kiránduláson. A pályázat és a kiállítás alkotásainak megvalósulásához a Nyíregyházán működő LEGO-gyár nyújtott segítséget.

Siket Lóránt, a LEGO nyíregyházi gyárának kommunikációs munkatársa a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, a gyár a helyi közösségek életében igyekszik minél aktívabban részt venni. Ezért Nyíregyházán is felkarolnak olyan kezdeményezéseket, amelyeknek köze van a legóhoz, a gyerekekhez és a kreativitáshoz.

 

A Tekerd! Csoport tagjai a közös munka során sokat tanultak

 

Gégény Gréta egyedüli lányként dolgozott a csoportban. A közös munkáról azt mondta, jót tett nekik, örömmel végezték a feladatokat, hiszen egyedülálló alkotásokat hoztak létre.

 

Különleges alkotások

 

A kétdimenziós munka után 3D-s technikával készült alkotásokat szeretnének a csoport tagjai bemutatni, amin már dolgoznak. Op-art képeiket pedig az iskola után a város több pontján szeretnék megmutatni az érdeklődőknek.

Mikita Eszter