Legyen biztonságban a kerékpár!

A várost átszövő kerékpárutakon egyre többen közlekednek, hiszen biciklivel sokszor gyorsabban és egyszerűbben el lehet jutni egyik pontból a másikba. A kétkerekű járműveket azonban gyakran az utcán kell hagyni. Éppen ezért fontos, hogy azokat megfelelő biztonságtechnikai eszközökkel lássák el a kerekezők.

 

Legyen legalább egy lánc és lakat!

 

Legalább egy lakatolható lánc álljon a tulajdonos rendelkezésére, de az sem árt, ha több rögzítő eszközzel látják el a biciklit. A kerékpár védelme érdekében már a vásárlást követően meg kell tenni néhány olyan dolgot, amely a későbbi biztonságot szolgálja. El kell tenni a jármű vásárlását igazoló dokumentumokat, fel kell írni a vázszámot és az egyéb, a kerékpárról szóló adatokat azért, hogy ha később ellopják, a tulajdonos konkrét információkat tudjon átadni a rendőrség munkatársainak. A lopás ellen azonban minden biciklitulajdonos tehet óvintézkedéseket.

 

Ne hagyjuk sötét helyen!

 

Dr. Kovács Attila, rendőr alezredes, a Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Bűnmegelőzési Osztály vezetője elmondta, ha valaki kerékpárral elindul valahová, és el kell helyezni azt valahol, akkor lehetőleg ne sötét, eldugott, elhagyatott helyen tegyék meg, hanem kivilágított helyen. Hozzátette, nagyon fontos, hogy ha van biztonsági zár, használják az emberek, és valamilyen rögzített tárgyhoz bilincseljük hozzá a kerékpárt. Ez lehet kerékpártároló és bármilyen más tárgy, ami fix. Dr. Kovács Attila kiemelte, fontos az is, hogy a rögzítés úgy történjen, hogy ne az első kereket rögzítsék valamihez, hanem lehetőség szerint a hátsó kereket és ha van több zár, akkor több helyen is rögzítsék a tulajdonosok kerékpárt.

 

Baj esetén 112, vagy 107

 

A bicikliseknek arra is figyelni kell, hogy a kerékpár kosarában és oldaltáskáiban ne hagyjanak értékeket. Ha pedig mód van rá, regisztráltatni kell a kétkerekűt. Ha minden biztonsági intézkedés ellenére mégis ellopják a biciklit, a tulajdonosnak értesíteni kell a rendőrséget. Ezt megteheti a 112-es, vagy a 107-es segélyhívók valamelyikén annak érdekében, hogy a hatóság minél hamarabb megtegye a szükséges intézkedéseket.

ME.