Legyetek jók... a Szabadtérin

 Sikerüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2014 óta játsszák ezt a zenés darabot, amelyet a Jászai Mari-díjas Forgách András fordított és dolgozott át a számukra. A július 7-én, pénteken 20 órától a nyíregyházi nézõk elé kerülõ produkció rendezõje Czeizel Gábor.

A középkori Rómában játszódik a történet, ami nemcsak a vidám természetû, halála után szentté avatott Fülöp atya életét idézi elénk, de egy szép szerelmi történetet is megjelenít. Szereplõi mindannyian örökös küzdelemben állnak a gonosszal, a kísértésekkel. Néri Fülöp magához fogad, felnevel elhagyott gyermekeket, köztük a tolvaj, de melegszívû, eszes Cirifischiót is, mégsem tudja megmenteni az ördögtõl. Az egykor „enyveskezû” fiú és az atya a gyermekek érdekében koldulni sem szégyell. A legényke beleszeret az elõször fiúnak gondolt leánykába, Leonettába, akirõl kiderül, jómódban él, ugyanis a bíboros szeretõje. Fellángoló érzelmei hatására szakít a gazdag, de erkölcstelen élettel, õ is a jóságos pap védencévé válik. Felnõve a fiatalok össze akarnak házasodni, de az ördög mesterkedéseinek köszönhetõen az ifjú megöli a bíborost, s így nem kerülheti el a sorsát... Nemcsak õ van azonban újra és újra kísértéseknek kitéve, az atyára is bíborosi cím várhatna, de ha elfogadná, az már nem a gyermekek által rajongásig szeretett lény lenne.

A mû címe úgy is értelmezhetõ, s erre a filmben Fülöp atya utal is: „Maradjatok jók – ha tudtok!” Olyanok, mint az ártatlan gyermekek, de ez soha senki számára sem könnyû. A mozgalmas, szövevényes történet nagyon stílszerû díszletek között játszódik. A sok-sok gyermekszereplõnek remek feladatokat kínáló zenés, táncos elõadásban felcsendül egyebek mellett az árva gyerekek kórusának dala:
„Hiúság minden. Csupa káprázat,
A jók ugye el sose kárhoznak,
Legyetek jók, ha tudtok,
mert a hiúság hoz bajt!”

(Szerzõ: Sz. Kántor Éva)