Lehozzuk Önnek a csillagokat! – Színes programokat kínál idén is a Váci Mihály Kulturális Központ
Fotó: Szarka Lajos

Kulturális programokkal várja a városiakat most is a Váci Mihály Kulturális Központ rendezvénysorozata, a Lehozzuk Önnek a csillagokat!, mely már hagyományjelleggel indul el minden ősszel. Erről tartott sajtótájékoztatót az intézet vezetősége szeptember 9-én. Idén is a színdaraboktól az egyszemélyes produkciókon át az operettig szinte mindenből kedvükre válogathatnak majd az érdeklődők.

Telt házas előadások, népszerű vígjátékok

Operettekkel, vígjátékokkal, koncertekkel és különféle előadásokkal várja a közönséget az idén ősszel is induló Lehozzuk Önnek a csillagokat! programsorozat, melyet már nyolc éve lelkiismeretesen és gondosan megszervez a Váci Mihály Kulturális Központ. Idén 15 olyan produkciót láthatnak az érdeklődők, melyek tartalmukat és színvonalukat tekintve az adott műfaj élvonalába tartoznak. Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere szerint ez a programsorozat népszerűségével azt bizonyítja, hogy a városiak számára fontosak a hasonló programok. Mészáros Szilárd, az intézet igazgatója tájékoztatta szerkesztőségünket arról, mire lehet számítani az idei rendezvényen.

A rendezvényeink zöme, tehát nagyjából tízből kilenc teljesen telt házas, pótszékes előadás, melynek nagyon örülünk. Ez komoly visszajelzés számunkra. Az a tapasztalat, hogy ide elsősorban a felhőtlen vígjátékokra szeretnek ellátogatni a kultúrabarátok, éppen ezért a zömét ilyen vígjátékok, komédiák adják majd ennek a programsorozatnak, de természetesen vannak benne komolyabb darabok, ismeretterjesztő előadások. Említhetem példaként Mérő László előadását, mely most egy nagyon divatos témával, a mesterséges intelligenciával fog foglalkozni januárban. Illetve nagyon szép adventi koncertünk lesz Illényi Katicával, élőzenekaros kísérettel. Ahogy fogalmaztam, hagyományosan az év vége felé mi nem bezárunk, hanem a két ünnep között egy vidám darabot hozunk, ezúttal a Cigányszerelem című operettet láthatják a zenekedvelők. Ez a darab még nem volt nálunk, de azt hiszem, borítékolható ennek a programnak a sikere is – részletezte Mészáros Szilárd.

Az említetteken túl ellátogat Nyíregyházára egy Csányi Sándor produkció is, a rendezvényt pedig egy operett fogja zárni.

1100 év Európában, 20 éve az unióban

Idén egy új program is felkerült a kulturális központ kínálatába: az 1100 év Európában, 20 éve az unióban országos kulturális rendezvénysorozat a Tirpák Fesztivál idején zajlik. Az eseményen többek között cirkuszi produkcióval, filmvetítéssel, irodalmi beszélgetéssel és színházi előadással várják majd az érdeklődőket.

Időrendi sorrendben, ha haladunk, 11 órától a Magyar Nemzeti Cirkusz lesz előttünk a Szabadság téren, melyre bárki jöhet. 11 órától egészen 14 óráig, vagy 14:30-ig folyamatosan mennek a produkciók. Aztán egy szép irodalmi délutánunk lesz Sanctum címmel, amikor is 14:30-tól a Váci Mihály Kulturális Központban várjuk az érdeklődőket, Krúdy Gyula munkásságáról lesz szó. Majd a filmbarátokat 16 órától szintén az intézményünk által működtetett Krúdy Gyula Art Moziban várjuk az Országzászló tér 8. szám alá, az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet fogjuk bemutatni. Illetve itt lesznek az alkotók is, tehát egy közönségtalálkozóval egybekötött rendezvény lesz. Aki viszont a színházat szereti, az maradjon itt a Váciban, 17 órától a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház látogat el ide, és Egyfelvonásos komédiák címmel Csehov művet adnak elő – tette hozzá az igazgató.

Az 1100 év Európában, 20 éve az unióban rendezvénysorozat programjai teljesen ingyenesek. Az igazgató azonban felhívja a figyelmet: azok a programok, melyek a kulturális központ épületén belül kapnak majd helyet, regisztrációhoz kötöttek.

A könnyűzene és az operett varázsa

A Lehozzuk Önnek a csillagokat! hagyományőrző eseményről még megtudtuk: az operettekre és könnyűzenei koncertekre ugyanúgy nagy hangsúlyt fordítanak, mint a vígjátékokra. Ezekről az intézet közművelődési szakembere, Lázár István beszélt.

Az élő zene mindenképpen fontos, prioritás nálunk, és ezek a koncertek gyakorlatilag élő zenével valósulnak meg. Azt gondolom, ez jelenti a valódi színvonalat a könnyűzene területén is. A másik műfaj az operett, mely hát mint hungarikum, én azt gondolom, fontos a nyíregyházi és az ország közönsége számára is. Ebben az eseménysorozatban olyan színházzal dolgozunk együtt, mint a Rátonyi Róbert Színház, mely járja az országot és a legnépszerűbb magyar operetteket adja elő igen színvonalasan. Ez nemcsak a szereposztásra, hanem a rendezésre és a díszletre is vonatkozik – mondta a közművelődési szakember, aki szerint a fiatalokat a könnyűzene vonzza jobban, az operett műfaja pedig inkább az idősebb korosztályt szólítja meg. Ennek ellenére úgy látja: az emberek a koruknál fogva változnak és a mai fiatalok is megszeretik majd idővel ezt a műfajt. A Lehozzuk Önnek a csillagokat! programsorozat idén is szeptembertől egészen júniusig tart majd.

Kapcsolódó galéria

Lehozzuk Önnek a csillagokat! 2024 beharangozó