Lelki egészség – a lelkünket is edzésben kell tartani

A lelkünket is edzésben kell tartani – erről beszélt Török Tímea Nyíregyházán. Az ismert klinikai szakpszichológus közérthető módon tartott előadást „Hogyan érezzük jól magunkat nehéz időkben is” címmel. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár a lelki egészség világnapja alkalmából, október 10-én hívta meg Nyíregyházára.

Közhely, hogy az élet tele van nehéz helyzetekkel. Egyetlen ember életéből sem hiányoznak a problémák, megrázkódtatások, nehézségek. Van, aki elfojtja, és olyan is akad, aki kibeszéli magából. Csütörtök délután a könyvtár kamaraterme megtelt olyan érdeklődőkkel, akik szerint általános probléma, hogy sokan nem érzik jól magukat a bőrükben.

„Szerintem ez alapvető probléma, hogy az emberek nem biztos, hogy jól érzik magukat a bőrükben, és nem feltétlenül a külső problémák miatt, hanem mert magukkal sincsenek jóban”

– mondta a közönségben helyet foglaló pedagógus, Kulcsár Gabriella.

1992 óta világszerte október 10-e a lelki egészség napja. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár múlt héten egy szűrőnap keretében a testi egészségre helyezte a hangsúlyt, most pedig a lelki jólét ápolása volt a cél.

„Úgy gondolom, hogy időt kell szánnunk arra, hogy a lelkünket is rendbe tegyük, és egy szakpszichológus által akár egy előadás keretében is választ kaphatunk olyan kérdésekre, amelyek segíthetnek, hogyan tudjuk jól érezni magunkat nehéz helyzetekben, nehéz életkörülmények között”

– hangsúlyozta Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

Török Tímea „Hogyan legyünk jól nehéz időkben is” című előadásában közérthetően igyekezett megmutatni, milyen lelki folyamatok állnak annak hátterében, hogy jól vagy rosszul érezzük magunkat.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy egy kicsit jobban megismerjük a lelkünket, értsük, hogyan működünk, mert akkor egy kicsit jobban megértjük önmagunkat…” – hangsúlyozta a szakember.

A legfontosabb, Török Tímea szerint, hogy el kell fogadni: az élet tele van nehézségekkel, ez alól nincs kivétel. Az már rajtunk múlik, hogy a szakemberek tanácsait követve képesek vagyunk-e megugrani a folyamatosan jelentkező akadályokat. Ehhez az interneten is találhatunk sok anyagot, de nem szégyen személyesen szakemberhez fordulni.

„Nagyon jó, hogy egyre több pszichológiai tartalom vált elérhetővé, legyen szó szakkönyvekről, blogokról, videókról. Az emberek egyre jobban edukáltak. Viszont ez a tudás egy bizonyos pontig hasznos: ha elolvassuk ezeket a könyveket, jobban megismerhetjük önmagunkat. De egy ponton túl szükség van külső szempontokra, objektív szakmai segítségre, mert bármennyire is próbálkozunk, egy-egy könyv elolvasása után még mindig elfogultak maradunk bizonyos kérdésekben. Barátaink ugyan segíthetnek, de az érzelmi kötődés elfogulttá teheti a véleményüket. Ezért bátran ajánlom, hogy ha úgy érezzük, valamivel nem tudunk megbirkózni, ne féljünk szakemberhez fordulni”

– mondta Török Tímea.

Az előadáson arról is szó esett, hogy a lelkünket is folyamatosan fejleszteni szükséges: egyszerűen lelki „edzéseket” kell tartanunk, hogy jobban érezzük magunkat.