Lendületben a magyar ipar
Lendületben a magyar ipar

Csaknem 10 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye tavaly, az első 11 hónapban, éves összehasonlításban. Most főként a gyógyszergyárak és az egészségügyi berendezéseket gyártó vállalatok húzták az ágazatot. A kormány szerint ezen kívül a járműiparnak, az új kapacitások létrejöttének és a vállalati rezsicsökkentésnek köszönhető, hogy a magyar ipar hónapok óta ilyen jól teljesít – hangzott el az M1 Híradójában.

Évente félmilliárd tablettát állítanak elő a Kunfehértói Gyógyszergyárban. A teljesen magyar tulajdonú vállalkozás egyike azoknak a cégeknek, amelyek sikeresen pályáztak az Egészségipari Támogatási Programra és így bővíteni tudták üzemcsarnokukat. A gyógyszerek, a gyógyászati eszközök, berendezések gyártása mára az ipari termelés hajtómotorjává vált.

Ennek is köszönhetően tavaly az év első tizenegy hónapjában mintegy 10 százalékkal nagyobb volt az ipar teljesítménye, mint az előző év azonos időszakában.

Elemzők szerint

ennél sokkal nagyobb növekedést lehetett volna elkönyvelni, ha az autóipar nem küzd immár hónapok óta alkatrészhiánnyal.

Főként a chiphiány miatt a gyárak – itthon és külföldön egyaránt – kisebb kapacitással, illetve egyműszakos munkarendben dolgoznak.

A mikro-, kis-, és középvállalkozások a számukra elérhető rezsicsökkentéssel nem csak talpon maradtak, hanem jelentősen hozzájárultak az ipari teljesítményhez. György László a gazdaságstratégiáért felelős államtitkár az M1-en azt mondta, a beruházások mellett mára a kisvállalkozások jelentik a szektor számára a húzóerőt.

„A magyar mikro-, kis-, és középvállalkozások számára elérhető rezsicsökkentéssel közel félmillió vállalkozásnak a rezsijét sikerült az egyetemes szolgáltatás díja alatt tartani. Csak összehasonlításképpen a lengyeleknél és a szlovákoknál január elsején tizenöt-huszonnégy százalék közötti ütemben emelkedett az áram ára a vállalkozások számára, a gáz ára pedig tíz és ötvennégy százalék közötti ütemben növekedett” – ismertette az államtitkár.

Szakértők szerint az ipar idei teljesítményében már óriási szerepet kap a robotizáció és persze a hazai robotgyártás is.

Együttműködési megállapodást kötött pénteken a Debreceni Egyetem Műszaki Kara egy teljesen hazai tulajdonban lévő, úgynevezett szociális robotok fejlesztésével foglalkozó céggel. Ennek eredményeként a hallgatók közvetlenül részt vehetnek majd a robotok tervezésében és gyártásában egyaránt.

„Óriási mértékben fog ez az iparág növekedni és csak úgy fogjuk tudni ezt a versenyt állni, nemzetközi szinten, hogyha folyamatosan jönnek újabb és újabb mérnökök. Tehát tudunk bővülni. Ehhez szükség van, hogy az egyetemen olyan oktatás legyen, meg olyan feladatokkal foglalkozzanak, amik ebbe az irányba segítséget tudnak nyújtani” – fogalmazott Csizmadia Tibor az Enjoy Robotics Zrt. vezérigazgatója.

Jelenleg az ipar hozzávetőleg 23-24 százalékkal járul hozzá a GDP-hez.

Ez a szám a következő években elérheti a 28-30 százalékot is, leginkább a beruházásoknak köszönhetően. Tavaly például csaknem 1900 milliárd forintnyi beruházásról született megállapodás, amire korábban még soha sem volt példa.

Megdőlt a valaha volt legnagyobb magyarországi zöldmezős beruházás rekordja is: a koreai SK Innovation ugyanis 680 milliárd forintért épít elektromos akkumulátorgyárat Iváncsán. Emellett még féltucatnyi vállalat, köztük egyedüli magyarként a Pick, több mint 350 milliárd forintos fejlesztést hajt majd végre.

hirado.hu