Lengyel-magyar barátság – Vetélkedőt és kiállítást szerveztek
Fotó: Szarka Lajos

A lengyel-magyar barátság napja alkalmából rendeztek megyei vetélkedőt szerda délelőtt a városházán. Délután a Pál Gyula kiállítóteremben három rzeszówi képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás.

 

A Nyíregyházi Bem József Általános Iskola a nyíregyházi önkormányzat, valamint a Nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával – immár hagyományosan – „Lengyel-magyar két jó barát” címmel játékos csapatversenyre hívta a városháza Krúdy termébe Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye általános iskoláinak 7. évfolyamos diákjait. A verseny célja a jó lengyel-magyar baráti viszony tudatosítása, ápolása a tanulók körében. A tiszateleki általános iskola csapata lett a győztes, a bemesek különdíjat kaptak, ők a sportszerűség jegyében versenyen kívül oldották meg a feladatokat.

Délután lengyel művészek kiállításának megnyitóját tartották a Pál Gyula Teremben. A Hadron Művészeti Egyesület és Nyíregyháza város a lengyel-magyar barátság, valamint Nyíregyháza és Rzeszów testvérvárosi kapcsolatának kulturális szempontból való megerősítésének jegyében szervezték a kiállítást. A STO-LAT Lengyel-Magyar Kamarakórus előadásával kezdődött az esemény, majd köszöntőt mondtak Nyíregyháza, Rzeszów, valamint a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat nevében. A kiállítást a Hadron Művészeti Egyesület elnöke nyitotta meg.

„Ez tulajdonképp egy négyes kiállítás. A Váci Mihály Kulturális Központ felügyelete alatt álló kiállítóterekben – tehát Pál Gyula Terem, illetve Városi Galéria földszinti és emeleti kiállítótermében tekinthetők meg. Maciej Majewski festőművész, Piotr Redziniak festőművész, valamint Maksymilian Starzec festőművész kiállítása. Ehhez csatlakozik az általam vezetett Artikon Művészeti Galéria, ahol Robert Inglot festőművész munkái láthatók. Ők mind a négyen rzeszówiak. Így próbáltunk egy szép sorozatot végigvinni több helyszínen is” – ismertette a kiállítás részleteit Németh Erika, az egyesület elnöke.

Tradicionális tájképek, csendéletek, lírai finom munkák, valamint a dinamikusabb, modernebb felfogású geometrikus művek, ezeket kifejezetten ajánlja a fiatalok számára Németh Erika. Azért is tartja fontosnak, hogy a fiatal generáció eljöjjön, hogy a testvérvárosunkat minél szélesebb skálán is megismerjék. A Nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatnak is ez a célja.

„Nyíregyháza Rzeszównak testvérvárosa körülbelül 30 éve. Nyíregyházán működik a Lengyel-Magyar Baráti Társaság, a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, mi szorosan együttműködünk magával a városvezetéssel. A célunk az, hogy a magyarok szeressék meg a lengyeleket, a lengyelek szeressék meg a magyarokat. Ne feledjük el a lengyel-magyar történelmet!” – mondta Bárkányi Tamás, a Nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. A kiállításra minden érdeklődőt szeretettel várnak, mely április 29-ig tekinthető meg a Városi Galériában, illetve a Pál Gyula Teremben.

Kapcsolódó galéria

Lengyel képzőművészek kiállítása a Pál Gyula teremben