Libalakoma is lesz a Márton-napi vigasságon

 Mivel Márton-naphoz megyénkben nem kapcsolódnak népszokások, ezért a kulinária kerül a fõszerepbe a Sóstói Múzeumfalu rendezvényén is: az egykori földesúri járandóság, a felhizlalt liba és a belõle készült különféle ételek, amelyek bõséges kínálatával várják majd a vendégeket. S mivel Márton napján már iható az újbor, ezért a jó zsíros ételek mellé ez is az ünnepi asztalra kerül majd.

KERESIK A LEGSZEBB LIBÁT

A szakácsmûvészet mellett a közönség szórakoztatásáról táncos és színházi produkciók gondoskodnak. „Tündérborsó, csillagkapu” címmel a nyíregyházi Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdõ Tagintézményének „Így tedd rá!” tánccsoportja egy moldvai mulatságba invitálja a nagyérdemût, ezt a Nyíregyházi Mûvészeti Szakgimnázium növendékeinek néptáncbemutatója követi majd. A debreceni Kuckó Mûvésztanya vásári komédiája az idõsebbek, míg a Ládafia Bábszínház elõadása pedig az ifjabb generációk figyelmére számít. Délután a faluközpontban álló református templomban istentiszteletet tartanak, hálát adva az õszi betakarításért, különösen a szõlõért és a belõle készült újborért. Ezúttal is megrendezik a libaszépségversenyt, melynek elsõ helyezettjét finom takarmány, gazdáját vagy gazdasszonyát pedig értékes nyeremény várja.

CSUHÉZÁSTÓL A KÓRÓDUDA KÉSZÍTÉSÉIG

A német nyelvterületrõl terjedõ szokást követve – a sötétedést várva – meggyújtják a falu lámpását. Az eseményhez a látogatók is csatlakozhatnak saját kezûleg festett lámpásaikkal, melyeket kézmûves foglalkozás keretében készíthetnek el, és belekóstolhatnak a „libahímelésbe” is. A csarodai paplak meleg cserépkályhája mellett a kisebb gyerekek a mesék varázslatos világába kalandozhatnak. S amíg a kicsik tengerit morzsolnak és meséket hallgatnak, a nagyobbak a tiszadobi lakóház duruzsoló kemencéje mellett kipróbálhatják a csuhézást, a kóróduda készítését, illetve a lúdtollas betûvetést is. A rendezvényen köszöntõt mond dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere. A programot megnyitja dr. Szabó Tünde, sportért felelõs államtitkár.

„A CSŐSZ FELÁLLOTT EGY VIGYÁZÓ-FÁRA...”
– a Sóstói Múzeumfalu új kiállítása

A Sóstói Múzeumfalu egy tanulmányi kiállítás elkészítésével tiszteleg a 200 éve született Arany János elõtt. A tárlat fényképek, modellek és a paraszti kultúra tárgyai segítségével mutatja be azt a világot, amely a nagy költõt életének elsõ 16 esztendeje alatt körbevette, s amelynek lenyomatát számtalan mûve õrzi. A népi-paraszti környezet megidézéséhez kiváló forrás a Sóstói Múzeumfalu néprajzi gyûjteménye, amely több mint húszezer tárgyból, dokumentumból áll. Ebbõl a hatalmas „kincsbõl” most Arany János „válogat”, balladáinak, elbeszélõ költeményeinek sorait olvasva, a tárgyakat kipróbálva a tanulók közelebb kerülnek egy ma már letûnt kultúra megfejtéséhez, és segítséget kapnak a szöveg, egyúttal az életmû megértéséhez, befogadásához. Mindez rendhagyó magyarórák keretében történik, melyeket a skanzen munkatársai a kiállítást fogadó középiskolákban tartanak meg igény szerint.
A kiállítást november 6-án (hétfõn) 14.00 órától nyitják meg, helyszíne a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, melynek vezetése örömmel fogadta a kezdeményezést. A tanulmányi kiállítás megvalósítását a SZABOLCS TAKARÉKSZÖVETKEZET anyagi támogatása tette lehetõvé. A Sóstói Múzeumfalu törekvése, hogy a tanulmányi kiállítás minél több középiskolába eljusson, ezért várják a nevelési-oktatási intézmények jelentkezését.
Jelentkezési lap letölthetõ a www.muzeumfalu.hu oldalról.