Liliomfi – Szigligeti Ede vígjátékának zenés változatát mutatta be a Mandala Dalszínház
Fotó: Váci Mihály Kulturális Központ

Szigligeti Ede klasszikus vígjátéka, a Liliomfi bemutatóját tartotta kedden este a Váci Mihály Kulturális Központban a Mandala Dalszínház. Szente Vajk és Bolba Tamás zenés átdolgozását Mikó István rendezte. Az évadzáró bemutató után aztán indul a Mandala Nyár.

Kaland, romantika, komédiás élet – írja az ajánló Szigligeti Ede örök klasszikusa, a Liliomfi elé. A magyar színjátszás hőskorát idéző történetben a vándorszínész társulat Balatonfüredre érkezik, hogy előadja a Rómeó és Júliát. A mandalások az újfehértói nyilvános főpróba után kedden este tartották a bemutató előadást a Váci Mihály Kulturális Központban. A délutáni próbán járt stábunk a színházteremben.

„A Madáchban nagy sikerrel játszották ezt az előadást. Talán most éppen már nem megy. Ez egy zenés változat. Nekem nehéz volt megbarátkoznom vele, már nem a zene miatt, hanem életem első szerepe volt főiskolásként, közönség előtt. Ugyanezt a szerepet játszottam, mint most is, a Kányai fogadóst. Jelentősen más ez a dolog. Nagyon sok megmaradt az eredeti szövegből, de picikét az alkotók, Szente Vajk, Galambos Attila és Bolba Tamás próbálták valahogyan a mai fiatalsághoz közelíteni, tehát vannak olyan szövegek, amilyeneket ma is mondunk egymásnak, és ahogy beszélgetnek a srácok az utcán” – mesélte a munkáról Mikó István rendező, Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló Művész.

Jutalomjáték egy fiatalember számára a Liliomfi címszerepe. Még akkor is, ha erősen nyomaszthatja a minden időre érvényes film, melyet Makk Károly rendezett, a főszereplő pedig Darvas Iván volt. Neki, még inkább a közönségnek is jutalomjáték volt a szerep.

Liliomfi tálalva – nyújtotta át szöveghűen az ifjú színészt Bódis Gábor.

„Darvas Iván zseniális színész, és zseniális Liliomfi is volt a filmben. Én is abba a körbe tartozom, aki nagyon sokszor láttam a filmet, 26 éves vagyok. De a színház által is sok ilyen filmet láttam már. Különben a Liliomfi az egyik kedvencem. Éppen ez volt a félelmem, hogy Darvas Iván után színpadon hogyan lehet ezt megcsinálni, musical verzióban. Azt gondolom, hogy nagyon jól sikerült, ugyanis tegnap volt egy nyilvános főpróbánk Újfehértón, és ott a nézői reakciók azt mutatták, hogy működőképes a dolog, és fiatalok is ültek a nézőtéren” – mondta a Liliomfit alakító Rozsályi Márkó.

A legjobb 53 magyar film közé került Makk Károly alkotás a szabadság, a játékosság és az ifjúság nevében készült, a képmutatás ellenében.

A kőszínházi évadzáró előadás után, szinte azonnal indul a Mandala Nyár. 

„Azok a pályázati lehetőségek, amiket mi igénybe vettünk, és amire beadtuk a pályázati anyagainkat, azok eredményei egy bő hete érkeztek meg, az előző évekhez képest több hónap csúszással. A Mandala Nyarat úgy tudjuk megszervezni, hogy a bevételek mellé szükségesek a sikeres pályázatok is. Hál’ Istennek sikerrel pályáztunk, úgyhogy lesz Mandala Nyár. Július 14-én indul, és augusztus 24-ig tart. Több mint 10 előadással, és ebben az összeállításban augusztus 3-án és augusztus 6-án lesz látható a Sóstói Múzeumfaluban a Liliomfi c. zenés komédia, vagy musical változat” – tájékoztatott a Mandala Dalszínház ügyvezetője, Bódis Gábor.

A Mandala Nyár vendége lesz a Vidám Színpad, egy Neil Simon vígjátékkal. Götz Anna, Sajgál Erika, Pusztaszeri Kornél, vagy például Kálid Artúr és Kálloy Molnár Péter. A Tenkes kapitánya után a Drakula táncjátékkal érkezik a Magyar Nemzeti Táncszínház, de lesz operett és Fábry show is. A helyszín továbbra is a Sóstói Múzeumfalu.

 

Fotók: Váci Mihály Kulturális Központ