Ma este megbukunk, Csókos asszony, MÁZS, Oszvald Marika, Gubik Petra a nyár első felében a Rózsakert Szabadtéri Színpadon

Összeállt a nyári színházi rendezvénysorozat, készülnek a VIDOR Fesztiválra, indul a bérletek értékesítése. A Móricz Zsigmond Színházban már az év elejére összeállt a következő évad hamarosan nyilvánosságra kerülő terve. Teátrumunkban el is kezdték két darab próbáit, meg­szervezték a Rózsakert Szabadtéri Színpad programját, eközben készülnek a színházbérletek értékesítésének indítására, és a VIDOR Fesztiválra is.

 

Kirják Róbert igazgatóval beszélgettem, hogy áttekintést adjunk az előttünk álló hónapok eseményeiről, tennivalóiról, elképzeléseiről.

– Nemcsak mögöttetek, hanem előttetek is sűrű időszak áll. Jut valamennyi idő pihenésre is?

– Nem fogunk unatkozni, kétségtelen. Ebben az évben annyival jobb a helyzet, hogy az évad nem tolódik ki annyira, tavaly júniusban ugyanis sok előadást kellett bepótolni a bezárás miatt. Színművészeink így június végétől el tudnak majd menni másfél hónap pihenőre, utána viszont újraindul a közös munka.

– Ha nyár, akkor Rózsakert. Mit kínáltok?

– A programok egy része a mi saját szervezésünk, más része vendég előadás.

Ugyan nagyszínpadi zenei esemény, de feltétlenül ki szeretném emelni, hogy június 18-án jótékonysági gálát szervezünk színművészeink és más ismert művészek közreműködésével, a bevétel teljes mértékben Tompos Kátya gyógykezelési alapjába kerül.

Ami a zenés darabokat és vígjátékokat illeti, a Rózsakertben a nyíregyházi közönség nagy kedvencével, az Anconai szerelmesekkel kezdünk – ráadásul négy előadással egymás után –, ezúttal új felfogásban, Keszég László rendezésében.

A vígjátékok híveit az elmúlt két évad sikerdarabja, a Ma este megbukunk, valamint a Bolha a fülbe és a Legénybúcsú szórakoztatja, mellettük a Tombol az erény és a Funny Money – Rossz pénz nem vész el bohózatok mozgatják meg a rekeszizmokat.

A Csókos asszony operett, a Gül baba és a Szép nyári nap Neoton-musical is a zenés műfajokat kedvelőknek jelent majd kikapcsolódást. Közönségünk figyelmébe ajánlom Gubik Petra koncertjét, aki Bereczki Zoltánt hívta társfellépőnek, továbbá a MÁZS-MILLER 100 produkciót, Mészáros Árpád Zsolt és Miller Zoltán főszereplésével, többek között Oszvald Marika is vendégük lesz. Emellett Dés László és négy színművész fellépő, valamint Zséda koncertje is várja az érdeklődőket a szabadtéri színpadon.

A gyermekeket filmvetítések várják, a focikedvelők pedig hatalmas LED-falon tekinthetik meg a labdarúgó Európa-bajnokság magyar vonatkozású mérkőzéseit a szabadtéri színpadon.

– A színház működtetésének szempontjából nagyon fontos a bérletek értékesítése. Reményed szerint felül lehet múlni a tavalyi eredményességet?

– A júniusi évadzáró társulati ülés után, várhatóan 2024. június 17-én kezdjük a bérletek megújítását, árusítását. Az elmúlt évben szépen emelkedett a bérleteladások száma, a Krúdy Kamarában például bő harmincszázalékos növekedést realizáltunk, de a Nagyszínpad esetében is előre léptünk. A tavalyi év után az idén is árat kell emelnünk, de azok, akik 2024. június 30-ig újítják meg tavalyi színházbérletüket, vagy addig vásárolnak új bérletet, még a tavalyi áron tehetik ezt meg!

– Még ugyan nem publikusak az előttünk álló évad előadásai, de azért tekintsünk kicsit előre! Viszonylag gyorsan összeállt?

– Annyit elárulhatok, hogy vígjátékok, zenés darabok és fajsúlyosabb mondanivalójúak egyaránt várhatók, s természetesen a kicsiknek mesék. A szervezést már az előző év október-novemberben el szoktuk kezdeni, hogy a februári szerződtetési tárgyalásokon már komplett évadot tudjunk hirdetni, elmondhassuk színművészeinknek, mire számíthatnak.

A padlás az ifjúsági és a felnőtt bérletbe egyaránt bekerül, hiszen ez a musical jellemzően minden korosztálynak tetszik. A bérletes előadások száma nem lesz kevesebb, csak a saját bemutatóink száma csökken 14-ről 12-re. A Krúdy Kamarába és a Bárány Frigyes Stúdióba is vendég előadást hívunk, de hogy mit, az az évadzáróig, június 14-ig még maradjon titokban. Volt már ilyenre példa korábban is, néhány évvel ezelőtt a Nézőművészeti Kft. előadását hívtuk meg, Mucsi Zoltánnal és Scherer Péterrel a főszerepben.

– Az előjelek szerint jó évadnak ígérkezik a 2024/25-ös is. A mérce elég magasan van.

– A dilemma mindig adott egy-egy új évad tervezésekor, tudunk-e jobbat alkotni, vagy legalább olyat, mint az előző. De egyrészt mindig találunk megfelelő színdarabokat, amelyek elnyerhetik közönségünk tetszését, másrészt valamennyire már a rutinunk is kialakult. A döntéshozó csapat több éve változatlan, ez nyilván stabilitást ad a munkánknak. Talán az is jelzi tevékenységünk és színházunk elismerését, hogy megválasztottak a Vidéki Színházigazgatók Egyesülete elnökének.

– Két hónap múlva itt a VIDOR Fesztivál. A kellő ütemben haladtok a szervezéssel?

– Augusztus 23–31. között várjuk az érdeklődőket az ország legvidámabb hete rendezvényeire. A versenyprogram összeállt, a napi szintű műszaki és gazdasági egyeztetések 95 százalékban rendben vannak. Ezután már a főtéri koncertekre összpontosítunk. Nehéz úgy bármit mondani, hogy még nem árulhatok el konkrétumokat, de bátran kijelentem, nagynevű színészek és nagymúltú színházak is meg fogják mutatni magukat a VIDOR Fesztiválon. Ismét érkeznek visszatérő pesti színházak, például a Thália, amelynek társulata nem szerepelt itt az elmúlt években. Habár színvonalát tekintve az előző VIDOR-t nagyon nehéz lesz túlszárnyalni, de közelíteni fogunk hozzá, ebben biztos vagyok! Terveink szerint várhatóan július közepén kezdjük el árusítani a színházjegyeket, tehát ezt megelőzően tesszük közzé a programot.

– Mit jelent számodra, hogy a Móricz Zsigmond Színház, illetve a Bencs Villa, mint épület és mint kultúraközvetítő bekerült a Nyíregyházi Települési Értéktárba?

– Egyrészt nagy büszkeség, hogy két ilyen épületről gondoskodni az én feladatom. Igyekszünk újra életet lehelni a Bencs Villába, amely hosszabb ideig zárva tartott a pan­démia és az energiaválság miatt. Az újrakezdéskor természetszerűleg a színházé volt a prioritás, hogy ott legyen minden rendben, de most már igyekszem a Bencs Villára is koncentrálni.

– Visszajönnek ott a korábbi szép idők?

– Bízunk benne, hogy abban a különleges épületben is egyre több programmal várhatjuk a közönséget.

(Szerző: Kováts Dénes)