Magbörze a Sóstói Múzeumfaluban

– Régen minden tájnak, falunak volt saját magkultúrája, ezt próbáljuk újra visszahozni a programmal. Fontos, hogy megőrizzük a biológiai sokféleséget, változatosságot. Eddig nem volt lehetőségük az embereknek magcserére, erre szeretnénk megoldást nyújtani, feleleveníteni egy régi szokást – mondta a műsor elején Zalatnay László, aki előadással is készül a rendezvényre, a tájfajta növények megőrzése és a gazdaság működőképessége közötti összefüggésekről beszél majd.

 

MUTASD MILYEN MAGOD VAN!

 

A magbörze nem a nagyüzemi bevásárlást igyekszik felváltani, a csere és a különlegességek állnak a program középpontjában. – Mindenkire számítunk, aki szereti a kertjét és új növényekkel díszítené idén is. Szeretnénk, ha ez az egész nem vásárlásalapúan működne, hanem csere szintjén, és még talán az is lehet, hogy olyan magokhoz juthatnak a résztvevők, amik nagyüzemekben nem vásárolhatóak meg. Nem az a lényeg, hogy az egész kertet beültessük ezekkel a magokkal, csak neveljünk néhány egyedet, és a későbbiekben arról magfogással tovább tudjuk szaporítani a növényt – avatta be a magbörze hátterébe a nézőket Tarczaly Anikó.

 

SZÍNES PROGRAMOK MINDEN KOROSZTÁLYNAK

 

Nemcsak a kertészet szerelmeseinek kedvez a program, a gyerekek fűfejet és retek magszalagot készíthetnek a délelőtt folyamán, és a szépérzékünknek is kedvez az esemény. – Mivel vasárnapra esik a rendezvény, a családokra is gondoltunk. A gyermekek számára játszóház, a nagyobbak részére pedig Gróf Lajos és Molnár Ibolya kiállítása lesz megtekinthető a magbörzén. Ezen kívül okosító előadások is lesznek, széles körből hívtuk meg vendégeinket. Zalatnay László előadása mellett, Baktay Borbála, a Növényi Diverzitás Központ igazgatónője mesél arról, hogy hogyan lehet megőrizni a növények változatosságát, és dr. Kelemen Béla biogazda, táplálkozástudományi és sportélettan-kutató beszél a piros kukorica és a növényi magvak fontosságáról – részletezte a programszervező az Újlétai magtár konferenciatermében tartandó eseményeket.

 

HOSSZÚ TÁVRA TERVEZNEK

 

A szervezők remélik, hogy a lakosság érdeklődően fogadja majd a rendezvényt, és idővel bevett szokássá válhat városunknak a börze. – Reméljük, nem utoljára kerül megrendezésre a program. Tavasz a magvetés ideje, így ha rendszeresen megtarthatnánk a magbörzét, akkor talán újra elindulna a kertészkedés kultúrája térségünkben is. A sokféleségnek a kertkultúrában és az élelmiszertípusú kertészkedésben is helye van – mondta zárásként a Kosár Közösség vezetője.

A maggal és a mag nélkül érkezőket egyaránt szeretettel várják március 6-án a Sóstói Múzeumfaluba, a résztvevőknek nemcsak cserére, vásárlásra is lesz lehetőségük. A program 9:30-tól 14 óráig várja az érdeklődőket.

Farkas Fanni