Maggi és Lillemor – Bemutató a Szindbádban

Norvég szerzők vígjátéka, a Maggi és Lillemor olvasópróbáját tartották a Szindbád rendezvénytermében. A bemutató is itt lesz június 2-án. A kétszereplős darabot Szabó Márta és Pregitzer Fruzsina játssza. Az előadás rendezője Rák Zoltán.

 

Megnyugtató volt az a lelkiismeretes felkészülés, melyről meggyőzött a rendező – így köszöntötte a produkció szereplőit Kirják Róbert igazgató a Maggi és Lillemor szerdai olvasópróbáján. Remélem, szeretni fogja valamennyi résztvevő és a közönség is az előadást! De vajon mi köze egy fiatal színésznek két korosodó, szépkorú hölgy édes-bús történetéhez, hiszen erről van szó az előadásban.

„Ez egy idősek otthonában játszódó történet, és édesanyám is idősek otthonában dolgozott. Itt már van abszolút kapcsolódás. Másrészt meg nagyon tetszik nekem az emberi vonatkozása a darabnak. Hogyan áll össze két társadalmilag nagyon különböző ember? Hogyan próbál összeszokni, hogy léteznek együtt, amikor összekényszerülnek egy szobába, közben abszolút különböző az életük. Az mindig érdekes téma. Rengeteg harc árán, de mivel meglátják egymásban, hogy milyen mélységek rejlenek a másikban, elkezdik egymást fokozatosan megszeretni, egymás felé nyitni. Rájönnek, hogy nincs vége az életnek attól, mert valaki idős, vannak még lehetőségek” – nyilatkozta a darab rendezője, Rák Zoltán.

Valóban van áthallás a Napsugár fiúkkal – erősített meg Rák Zoltán –, mintha ennek a női párja lenne, de ott komolyan hangsúlyt fektetnek arra, hogy a Napsugár fiúk ifjabb korukban egy színpadon játszó művészek, a nők pedig idős korukban kényszerülnek az együttélésre.

Maga a rendező is meglepődött, amikor a tavalyi szerződtetési tárgyaláson – többszöri jelzés után – jelentette ki az igazgató, hogy szeretné, ha Rák Zoltán Nyíregyházán rendezne.

A szöveg szerint Maggi az erőteljesebb figura, „kékgalléros”, dohányzik és portóit iszik. Lillemor apró, felsőbb körökből, ízléssel öltözött. Az idősek otthonában sem ér véget az élet, sőt az is lehet, hogy csak most kezdődik. Maggi és Lillemor addig harcolnak egymással, míg rájönnek, hogy magukkal harcolnak, de az élet közös sorsot jelöl ki számukra – fogalmaz a színházi ajánló.

„Pregitzer Fruzsina ismeri ezt a darabot. Mártival pedig, amikor fotós próbáink voltak, akkor beszélgettünk róla. Szerintem két fantasztikus színésznő, és nagyon hálás vagyok, hogy velük dolgozhatok. Rendkívül ritka lehetőség, hogy az ember kap két ilyen csodálatos Jászai-díjas, és sok más díjas színésznőt. Egyelőre nem tiltakoztak a koruk miatt, de majd az olvasópróbán kiderül, viszont nem fogom erőltetni a kort. Úgy indul a darab első instrukciója, hogy nem számít a kor. Ezt leírja a szerző is” – tájékoztatott a rendező.

A játék, a szenvedély a lényeg, nem a kor. Attól függetlenül jelenik meg a történet, akár fiatal vagy középkorú, nő vagy férfi játékában. A Maggi és Lillemor bemutatója június 2-án lesz a Szindbád Rendezvénytermében.