Magyar Építők: Nyíregyháza legrégebbi iskolája új épületszárnnyal bővül

Több ütemben készül el a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium épületének új udvari szárnya. A beruházó, az egészséges környezet kialakítását is szem előtt tartotta – írja a Magyar Építők.

Kibővítik Nyíregyháza legrégebbi oktatási intézményét. Az iskolát a helyi evangélikus közösség 1806-ban alapította. A gimnázium főépületét 1888-ban avatták fel, ám mai formáját 1905-ben nyerte el Alpár Ignác tervei alapján.

Az iskola 1890-ben kapcsolatba lépett a turini száműzetésben élő Kossuth Lajossal, hogy felvehesse az intézmény a nevét. Kossuth válaszlevelét az igazgatói szoba falán őrzik. Az iskolának napjainkban több mint ötszáz tanulója van. A nagy múltú iskola új épületszárnyát több ütemben valósítják meg.

Első ütem: a szerkezetkész állapot

Az építkezés nyitó szakaszában megépült az új udvari szárny, a szerkezetkész állapot elérésével zárultak ennek a szakasznak a munkálatai. Ez azt jelenti, hogy a tetőszerkezet és annak kiegészítő elemei a helyükre kerültek, a külső nyílászárókat is beépítették a bővítménybe és elkészült a homlokzati hőszigetelő rendszer is.

Külsőleg is megújul

A munkálatok második ütemében a lábazati kőburkolatot helyezik majd fel és az épület külseje végső formát ölthet. A belső térben a vízhálózatot alakítják ki. Az első emeleten a tantermek, a közlekedő és a vizesblokkok viszont teljesen elkészülnek majd a tervek szerint ebben az ütemben.

A beruházó nemcsak a tartós megoldások miatt írta elő a kivitelező számára a felhasználható termékeket, hanem szem előtt tartotta, hogy a diákok, tanárok számára egészséges környezetet biztosítsanak.