Magyar Menyasszony – Néhány napig még megtekinthető az egyedülálló tablókiállítás a Kállay Gyűjteményben

A Magyar Menyasszony tablókiállítás szeptember 14-én érkezett Nyíregyházára, a Kállay Gyűjteménybe, amely 22 nő házasságtörténetét mutatja be 15 tabló segítségével. A kiállítás betekintést nyújt a női szerepek és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásaiba az elmúlt 500 év során. A tablókon keresztül az érdeklődők bepillanthatnak a nők személyes tárgyai közé, megtekinthetik a ruháikat és szerelmes leveleiket, így érzékeltetve a múlt és jelen közötti különbségeket. A tárlat szeptember 19-ig látogatható.

 

Nyíregyházára érkezett szeptember 14-én a Magyar Menyasszony tablókiállítás, amely a Kulturális és Innovációs Minisztérium, illetve a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az 1100 éve Európában, 20 éve az unióban programsorozat keretében látható a Kállay Gyűjteményben, ahol 15 kiállított tabló vezeti végig 22 nő sorsán, házasságtörténetén a látogatókat.

Ismert és ismeretlen női sorsok a változó világban

– A tablókon huszonkét nő sorsa elevenedik meg, amelyek közül a legkorábbi 1522-ből Habsburg Mária és II. Lajos magyar király esküvőjéhez kötődik, míg a legutóbbi történet 2015-ből származik, amikor Lilla és Róbert az interneten ismerkedtek meg és házasodtak össze. A kiállítás nem időrendi sorrendet követ, hanem a megmaradt tárgyak és dokumentumok alapján készült. Virágcsokrok, házassági levelek, eljegyzési és karikagyűrűk, valamint fotók segítségével ismerhetők meg e különböző társadalmi rétegekhez tartozó nők élettörténetei, a főúri osztálytól egészen a pórnépig – mondta el a vándorkiállítás kapcsán Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője.

A tablókiállításon ismert és ismeretlen nők történetei kelnek életre, melyek révén megismerhetjük féltve őrzött ruháikat, kellékeiket és szerelmes leveleiket. Ezek a tárgyak mind a női szerepekről, illetve az esküvőkhöz és a házassághoz fűződő viszony változásairól mesélnek. A kiállítás 500 évet átívelő házasságtörténeti utazásra invitálja a látogatót. Bár a világ az elmúlt fél évezredben szinte teljesen átalakult, néhány dolog változatlan maradt.

500 éve is voltak menyasszonyok, ahogyan ma is. A kérdés az, hogyan változott a menyasszonyról és a női szerepről alkotott képünk: miben egyezik és miben tér el a múltbéli és jelenlegi gondolkodásunk, milyen tényezők formálták ezeket az elképzeléseket az idők során, különböző helyszíneken és helyzetekben. A Kállay Gyűjteményben a Magyar Menyasszony tablókiállításon túl még várja egy különleges program a héten a látogatókat.

Művészet és történelem találkozása – Interaktív Programok a Kállay Gyűjteményben

– Szeptember 19-én a Szépművészeti Múzeum is jelen lesz a Kállay Gyűjteményben, ahol egy 4 órás interaktív múzeumpedagógiai foglalkozást tartanak a múzeum kollégáival együtt. Örömmel jelenthetjük, hogy a programon már telt ház van. Délután 17 órától pedig a Szépművészeti Múzeum egyik munkatársa előadást tart, amely sorsfordító festményeken keresztül mutatja be a magyarság történetét – tette hozzá a gyűjtemény vezetője.

Az 1100 éve Európában, 20 éve az unióban programsorozat tehát még nem ért véget a Kállay Gyűjteményben, és ahogy azt Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője elmondta, a Magyar Menyasszony tablókiállítás iránt nagy az érdeklődés, több csoportot is fogadtak, akik kifejezetten erre az időszaki kiállításra voltak kíváncsiak. A tárlat szeptember 19-ig fogadja még a látogatókat, hogy betekintést nyújtson többek között abba, hogy miként változott az elmúlt öt évszázadban a nők társadalmi szerepe, és harcolták ki maguknak saját sorsuk alakításának jogát, lehetőségét.