Magyar Teátrumi díj – A kitüntetett Boldizsár Zsolt

A Magyar Teátrumi Társaság 2010-ben díjat alapított azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a kulisszák takarásában működő színházi háttér- és kiszolgáló szakmákra, egyúttal pedig erkölcsi és anyagi elismerést is nyújtson az azokat kiemelkedően magas szinten művelő szakembereknek. 100 fölött jár már az idei díjakkal a kitüntetettek száma, köztük Boldizsár Zsolt, a nyíregyházi színház szcenikai vezetője, aki december 19-én az Operettszínházban kapta meg a kitüntetést.

A jelöléséhez két állami díjjal elismert színművész és a jelölő színház igazgatójának  javaslata szükséges. Kirják Róbert mellett Pregitzer Fruzsina és Horváth László Attila támogatta Boldizsár Zsolt, a Móricz Zsigmond Színház szcenikai vezetője kitüntetését. Műhely, raktár, színpad, gondnokság, tervek, díszletek, gyártás, és sorolni sem lehet a szcenikai vezető feladatait. A zenekari ároktól a zsinórpadlásig terjed hatóköre. A díjazott autószerelőként szerette meg a műszaki dolgokat, a szerelést, így járta végig a ranglétrát a színházban, és iskoláit, melyek csúcsán a Színház- és Filmművészeti Egyetem színpadtechnikai, szcenikai tanulmányai állnak. 

„Én mindig azt szoktam mondani, hogy a szcenikus minden színházban egy kapocs a művészet és a műszak között. Rajtam keresztül tudjuk megvalósítani azt a díszletet, látványvilágot, amit a tervezők megálmodnak, kitalálnak a rendezővel. Az ő munkájukat segítem. Megkapom a terveket, elképzeléseket, átbeszéljük, csinálunk egy állítópróbát a színpadon. Onnan még formálódnak, alakulnak a dolgok a lehetőségekhez képest. Gyakorlatilag az első csavarozástól a megvalósulásig minden az én felügyeletem és irányításom alatt megy” - nyilatkozta Boldizsár Zsolt, a Móricz Zsigmond Színház szcenikai vezetője.

Eljön aztán a bemutató, majd jön a következő próbafolyamat, és egy újabb bemutató. De nem szakad meg a kapcsolat a darabbal, hiszen kopnak a díszletek, javítani, csavarozni, aktualizálni kell.

Boldizsár Zsolt december 19-én az Operettszínházban vette át a díjat. A tarka műsorban szerepelhetett Illyés Ákos is, a nyíregyházi díjazott kollégája. Természetesen cirkuszművészek mellett, miután a díj ötlete Fekete Péter, egykori cirkuszművésztől, a Fővárosi Nagycirkusz korábbi igazgatójától való.

„Ismerem a díjat. Nagyon meglepődtem, amikor Kirják Róbert Igazgató Úr felhívott magához és gratulált, 2-3 nappal az átadó előtt. Ő is terjesztett fel és két színész kolléga. Szerintem ez a csúcs, ha valaki ezt a díjat megkapja, pláne, hogy a Teátrumi Társaság is rám szavazott. Nagyon köszönöm nekik is és nagyon hálás vagyok. Én már a 38. évadot gyűröm itt a színházban. De nem feltétlenül kell ennyi időt elölteni a pályán. Nagyon sokat jelent ez számomra. A díj egy gép részét ábrázolja, egy csapágy van megalkotva, és a csapágygolyókból az egyik ki van emelve, egy aranyozott golyó, ami elvileg engem jelképez, és azokat a kollégákat, akik ezt megkapják” - folytatta a díjazott, Boldizsár Zsolt.

Boldizsár Zsolt díszleteket is tervez és gyárt, és nem csak a hazai színpadra, más teátrumok is rábízzák a feladatot a nyíregyházi csapatra.  

A színháziak, leginkább  a műszaki kollégák folyamatosan, megállás nélkül dolgoznak. Még nem ér véget az évad, amikor már a Szabadtérin sorakoznak a feladatok, és épp csak megkezdődik a nyár, amikor kopognak a kalapácsok a VIDOR vendégelőadásai miatt.  Most kényszerszabadságon létezik a csapat egyfajta beosztás szerint. Jól jön a pihenés, de gondolom, senki nem találja helyét. Zsolt őszinte öleléseket kapott a színházban, amiért hálás, nemkülönben a családjának, akik támogatják, sőt segítik a munkáját. Így mindenkié ez a díj, nemcsak az enyém – zárta gondolatait a kitüntetett.