Magyarország legjobb fotóit tekinthetjük meg a Váci Mihály Kulturális Központban!
fotó: Trifonov Éva

Megnyílt a Miniszterelnöki Kabinetiroda által megvalósuló Magyarország 365 című nagyszabású fotókiállítás szerdán a Váci Mihály Kulturális Központban. A fotópályázat célja, hogy az alkotók lencséjén keresztül, egyedi látásmóddal mutassa be az ország természeti kincseit, tájait, építészetét és az itt élő közösségeket.

Természet, táj, építészet, portré és közösségi események, valamint streetfotó kategóriában lehetett pályázni egyedi képekkel vagy sorozatokkal a Magyarország 365 fotópályázatra. 44 ezer kép érkezett, ezeket 7 tagú szakmai zsűri értékelte.

„Alapvetően a mérlegelés szempontjai nem változtak 2019 óta, akkor az volt a felhívás lényege, hogy a fotográfiák tükrözzék az alkotó kapcsolatát a régiójával, kultúrájával, a közösségével és lehetőség szerint tükröződjön benne a hazaszeretet. Nos, ezek a vezérelvek azóta is, és szerencsére a pályázók értették a felhívásunkat, és nagyon szép, magas színvonalú és bőséges anyag jött” – mondta el Kaiser Ottó, a zsűri elnöke.

A kiállítás 60 képe a 2023-as év legjobb alkotásait mutatja be. A fotópályázat célja, hogy az alkotók lencséjén keresztül, egyedi látásmóddal mutassa be az ország természeti kincseit, tájait, építészetét és az itt élő közösségeket. A kezdeményezés lehetőséget nyújt a profi és hobbifotós résztvevőknek arra is, hogy alkotásaikat a nagyközönség előtt mutassák meg.

„Én azt gondolom, mindenki tudja, hogy a digitalizációs robbanás után azért a fotográfiában lett egy kis káosz. Mindenki, aki fényképezőgépet vesz a kezébe, előbb-utóbb megkérdezi magától, hogy na jó, jó, de mit fényképezzek, mi a jó kép, milyen irányba haladjak? A digitális technikával 4-5 féle kamerával tud mindenki dolgozni, hihetetlen mennyiségű háttérmunkát végezni, ebben nagyon el lehet tévedni. Azt reméljük, hogy tulajdonképpen ez a bírálat, illetve a kiemelt díjazott képek minden évben adnak valamiféle támpontot az amatőröknek, fél amatőröknek vagy a fél profiknak is, hogy mi az, amit egy szakmai grémium elfogad és milyen irányba kellene menni” – hangsúlyozta Kaiser Ottó.

A zsűri elnöke hozzátette, minden évben vannak újra és újra megjelenő elemek, slágervárosok, de pont az a szép ebben a szakmában, hogy látszik, hogy az alkotók teljesen más lencsén keresztül látják hazánkat. A szakmai zsűri minden kategóriában három díjat osztott ki, valamint a zsűri különdíját. Az első helyezettek és a különdíjas nettó 2 millió forintos, a második helyezettek 1 millió forintos, a harmadik helyezettek 500 ezer forintos díjazásban részesültek.

Kapcsolódó galéria

Magyarország 365 fotó - kiállításmegnyitó a VMKK-ban