Majális a múzeumfaluban

Már hagyományosan, idén is májusfaállítással indul délelőtt fél 11-kor a sóstói skanzen majálisa. A szép, de kihalóban lévő szokással egykor a legények tisztelegtek szívük választottja előtt.

 

Programok az egész családnak

 

Az egész napos széles népi hagyományokon alapuló program során a szervezők a család valamennyi tagjára gondoltak. A legkisebbeket bábszínházzal és kézműves foglalkozásokkal várják. A nagyobbakat nem sokkal 12 óra után a Parno Graszt zenekar szórakoztatja majd.

 

Köszöntsük az édesanyákat!

 

– Az idei május 1-je igen különleges lesz, mert egybeesik az egyik legbensőségesebb családi ünneppel, az anyák napjával. A Sóstói Múzeumfalu éppen ezért a megszokott hagyományőrző programjai mellett az édesanyák szerepére is szeretné felhívni a figyelmet – mondta az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

További képekért kattintson a fotóra!

Május 1-jén időszaki kiállítás nyílik a skanzenben, amely a gyerekkocsi történetéhez kapcsolódik. Egy nyíregyházi mesterembernek a két világháború közötti időszakban készült gyermekkocsijait tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Babahordozás, mint élmény

 

Az eseményen a Nyíregyházi Babaklub tagjai tanácsokat adnak azoknak, akik szeretnének megismerkedni a babahordozás bensőséges élményével és előnyeivel. Mindezek mellett lehetőség nyílik arra is, hogy kipróbálhassák a SzamBaba táncot.

 

Turisztikai attrakció

 

A skanzenben rendezett majális már évek óta az egyik leglátogatottabb esemény, nem véletlen, hogy a város nagy turisztikai attrakcióinak egyike. Az éves kb. 60 ezres látogatottságával a múzeumfalu már most is a harmadik turisztikai látnivaló, még nagyobb munkával még nagyobb látogatószámot lehet itt elérni. Az, hogy májusban négy nagy program lesz a Sóstói Múzeumfaluban, ez is ezt támasztja alá – fogalmazott dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

 

Pálinkatúra

 

A nap folyamán különleges pálinkatúrára is lehet jelentkezni a tarpai portán, ahol citeramuzsika kíséretében tárlatvezetéssel egybekötött pálinkakóstolásra is lehetőség nyílik. A besztereci portán népi eszközös játékokat próbálhatnak ki a vállalkozó kedvű látogatók, de betekinthetnek a szövés rejtelmeibe is.

 

Lovaglás, íjászat

 

A tiszabecsi portán lovaglásra és kocsikázásra lesz lehetőség, az Árpád-kori településrészen pedig az íjászat iránt érdeklődőket várják. A nap során természetesen a majális állandó kísérőelemei, a vásárosok is képviseltetik magukat.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)