Majláth Magda: Szeretek élni, az álmom vezet
Majláth Magda versei tele vannak érzelemmel és szenvedéllyel. A nyíregyházi költőnő állítása szerint ezeket olvasva őt is megismerhetjük. A Bencs Villa falai között katartikus élménynek lehettünk részesei szerda délután.

– Egy, kettő, egy, kettő, mikrofonpróba! Lázár Betti énekesnő Majláth Magda egyik költeményét adta elő a zenés-irodalmi est nyitányaként, melynek házigazdája Orémusz Maja volt. Az első versektől az összes köteten átívelő bemutató sokszor személyes és mély beszélgetéssé alakult – ez a különleges atmoszféra pedig a közönség soraiban ülőket is átjárta. Nem mindennapi ízelítőt kaphattunk Majláth Magda Versben mondom el..., Ami a sorok között rejlik és Megigézlek című köteteiből.

 

LIBABŐRÖS PILLANATOK

 

Lopva figyeltem a közönséget és azt, hogyan kerít minden résztvevőt hatása alá Majláth Magda. Több kötet- és könyvbemutatón túl bátran állítom, kivételes és varázslatos élményben lehetett részünk. Ehhez természetesen hozzájárult a zeneiség is, amelynek múltjáról a költőnő hosszan beszélt. Elmesélte, hogy mennyi falba kellett ütköznie ahhoz, hogy végül benne születhessen meg az a dallam, ami valóban kifejezi a versei által közvetíteni kívánt érzéseket. És nemcsak a zenéhez van érzéke, tehetsége a képzőművészetek terén is megmutatkozott. Iskolásként tanárai még a családját is megkeresték, hogy a fiatal Magdika festői pályára léphessen, ám ennek akkor sajnos több akadálya is volt – mára már viszont kiteljesedhetett, hiszen egyik kötetének az illusztrációit is ő készítette.

 

„AZ ÍRÁS AZ EMBER LELKÉNEK CSUPASZRA VETKŐZTETÉSE”

 

De hogy mikor is jött el az a pillanat, amikor tudatos költővé vált? A hosszú kihagyott idő után az elveszítés fájdalma, a gyász érzése volt, ami az íráshoz vezette. „Az írás a legjobb terápia” – mondta már megnyugodva, és ha már a terápiánál tartott, gyors kitekintőt nyújtott Vekerli Tamás és Popper Péter pszichológiájába, hiszen ez az a téma, amit előszeretettel tanul napjainkban is. Mindezen kívül megtudhattuk, a család az, ami a középponti szerepet tölti be az életében, alkotásai is sokszor ezekre az élményekre építkeznek. Az édesanyjával való kapcsolata, a saját anyai érzései és a nagymamaság, mind inspirálóan hatnak rá. Az első versektől a jövő tervéig szárnyaltunk, ahol Majláth Magda most készülő regényéből kaphattunk egy kis ízelítőt. Mit várunk Nőként a Férfitól? És egy Férfi mit vár a Nőtől? Tényleg „Ő” lenne az, aki mellett érdemes lehorgonyoznunk? Talán már nem kell olyan sokat várnunk, hogy kezünkben tarthassuk a „kódexet”, ami választ ad a feltett kérdésekre. Munkácsi Anita színművésznő és Illyés Péter előadóművész versfelolvasásai még inkább fokozták az emelkedett hangulatot. Az előadás után a Bencs Villa ajtaján kilépve pedig elgondolkodva, örömteli melankolikus érzéssel távoztam.

Végezetül pedig Majláth Magda Még ma is című versének részletét ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„Még ma is látom a tájat,
érzem friss illatát a fűnek,
völgy-öledben elmélázva
édes szerelem varázsa görget...”

Farkas Fanni

(Fotók: Kohut Árpád)