Majommentésben vesz részt az állatpark

 

– A Nyíregyházi Állatparkban látható fehérkezű gibbonok rokonait kell nekünk a vietnámi őserdőben megmenteni... – a nyíregyházi állatpark igazgatója azt mutatja, hogyan is néznek ki annak a majomfajnak a rokonai, melyeket a kipusztulás fenyeget. Az északi barnaarcú gibbon Vietnam, Laosz és Kambodzsa őserdeiben él. Nemrég fedezték fel őket, és az eddigi vizsgálatok alapján úgy tűnik nagyon kevés él belőlük. Vietnam egyik legnagyobb nemzeti parkjában például 800 darabra tehető a számuk. – Hiszünk abban, hogy lehetséges stabilizálni és növelni ezt a példányszámot. De ez csak úgy történhet meg, és úgy érhetünk el sikereket, ha oktatjuk az ott élő embereket, ha megállítjuk a fakitermelést, a majmok vadászatát, és gondoskodunk a fennmaradásukról egy fajmegmentő projekt segítségével – fogalmazott Anthony Sheridan.

 

Fotó: Kohut Árpád

 

A legnevesebb állatkerteket keresték meg

 

Fajmegmentő projekt létrehozást sürgeti Európa egyik legnevesebb állatkerti szakértője az északi barnaarcú gibbon megmentése érdekében. Anthony Sheridan egy vietnámi zoológus megbízásából, most arra kéri a legnevesebb és legnagyobb szakmai tapasztalattal rendelkező európai állatkerteket, segítsenek ebben a projektben. 15 neves állatkert már igent mondott a feladatra, kedden pedig az is kiderült, hogy a zoopedagógia munkában nemzetközi szinten is elismert Nyíregyházi Állatpark is kapcsolódik a fajmegmentéshez. – Nagyon szívesen kimennek a munkatársaink oktató-nevelő munkát végezni, hiszen az ottani lakosok, felnövekvő gyermekek, nem nagyon tudják, vagy nem érzik, milyen csodák között élnek. Felhívjuk rá a figyelmet, hogy bizony vigyázni kell erre az álaltra, amivel ők esetleg nap mint nap találkoztok az erdőben. Ne adj Isten megfogják, egy kicsit hazaviszik hobbiállatnak, ezt nem kellene. És a másik dolog, hogy a monitorozásban is részt vennének a szakembereink az őserdőben – tette hozzá Gajdos László.

 

Fotó: Kohut Árpád

 

Többféleképpen is tudnak segíteni

 

Az igazgató hozzáfűzte, az északi barnaarcú gibbonok érdekében pénzgyűjtésbe kezdenek. Ebből tudják majd finanszírozni különböző ismeretterjesztő kiadványok készítését, valamint anyagilag is támogatni a projektet, és a szakemberek helyszínre történő utaztatását. Az igazgató végül megemlítette, hogy Nyíregyházán máris látható egy gibbon tanösvény, melyen ennek az emberszabású majomnak az összes alfaját bemutatják.


Z. Pintye Zsolt