Május 31-ig fizethetjük az iparűzésit

2017. május 31. – egy fontos időpont a vállalkozók időszámításában. Eddig kell ugyanis idén benyújtaniuk az illetékes önkormányzati adóhatóság felé a helyi iparűzési adóbevallásukat. Ugyanakkor két másik dolog miatt is lényeges még ez az időpont. Egyrészt eddig kell megfizetniük a 2016. adóévre megfizetett adóelőleg és az adóévre megállapított tényleges adó különbözetét. Másrészt pedig túlfizetés is ettől a naptól kezdve igényelhető vissza. Ennek visszatérítésére az adóhatóságnak 30 nap áll a rendelkezésére.

Újdonság, hogy ettől az évtől kezdve lehetőség van arra, hogy az adózók iparűzési adóbevallásukat az állami adóhatósághoz elektronikus úton is teljesítsék. A bevallást a NAV tartalmi vizsgálat nélkül továbbítja az illetékes önkormányzati adóhatóságnak.

Dr. Kása Brigitta a nyíregyházi önkormányzat adóosztályának főosztályvezetője kiemelte, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy az ilyen módon benyújtott adóbevallások sok esetben hibásak, hiányosak. Ezért azt javasolja, hogy az adózók az általuk rendszeresített elektronikus nyomtatványon teljesítsék bevallási kötelezettségüket. Mint mondta, a NAV-os elektronikus bevallás során a rendszer nem ellenőriz minden olyan szempontot, amelyet az önkormányzat nyomtatványai igen. Ez utóbbiak ugyanis tartalmaznak olyan összefüggés-vizsgálatokat, amelyek gyakorlatilag kiszűrik, kizárják a hiba lehetőségét.

A bevallás letölthető a városháza honlapjáról. Benyújtása történhet elektronikusan, postai úton, illetve személyesen is leadható az Ügyfélcentrumban.

A leadási határidőig az adóosztály megközelítőleg 14 ezer bevallásra számít. A gyors ügyintézés érdekében az Ügyfélcentrum rendkívüli, meghosszabbított nyitvatartással működik. Május 30-án délelőtt 8-12-ig és délután 13-16.30-ig, 31-én pedig délelőtt 8-12-ig, illetve délután 13-19-ig várja az ügyfeleket.

Zadubenszki Norbert