Május 4-től korlátozottan, de ismét látogathatóak lesznek a liturgiák
Május 4-től korlátozottan, de ismét látogathatóak lesznek a liturgiák

A koronavírus-járvány hazánkba történt betörése után és a további fertőzés elkerülése érdekében meghozott korlátozások (vö. a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Körlevelei, 2020/II., 204/2020) részleges feloldásáról – összhangban a Kormány rendeletével (vö. 168/2020), a MKPK iránymutatásával és nagyszámú hívő kérésére – egyházmegyénkben a következő rendelkezéseket léptetem hatályba 2020. május 04-től. Nyomatékosan kérem a papság és a hívek részéről ezek betartását:

 

  1. Gyermeki bizalommal és teljes reménységgel esedezzünk továbbra is az élő Istenhez egyéni és közösségi imáinkban a járvány megszűnéséért és minden érintettjéért, és híveinket is bátorítsuk erre.
  2. Templomainkat tartsuk nyitva napközben, hogy a hívek egyénileg betérhessenek imádkozni és szentségimádásra. Kérem továbbra is a szenteltvíztartók használatának mellőzését. A szentmisék után a templom padjait, székeit, ajtókilincseket, korlátokat töröljék át fertőtlenítővel.
  3. A beteg és idős híveinket kérjük arra, hogy önmaguk és mások védelmében még ne jöjjenek templomi közösségbe. Ők továbbra is az online közvetítéseken, vagy a médián keresztül kapcsolódjanak be a szentmisékbe, szertartásokba. Otthonuk legyen még templomuk.
  4. Húsvét 4. hét hétfőjétől (május 04.) újra a hívő nép személyes részvételével ünnepelhetjük a szentmisét a következő iránymutatások betartása mellett, amelyek biztosítása érdekében vonjunk be alkalmas segítőket.

A gondjainkra bízottakért érzett felelősségtől vezérelve a szentmisék és szertartások egész idején minden résztvevő számára:

  • kötelező a kijelölt, egymástól elkülönített ki- és bejáratot használni, ahol ez megoldható, de mindenképpen kerüljék el a csoportosulást;
  • kötelező a templomban a szájat és orrot eltakaró eszközt (védőmaszk, sál, kendő) viselni (a miséző papot és a kántort kivéve);
  • kötelező a templomba érkezéskor a kézfertőtlenítés, vagy a magával hozott, vagy a templom bejáratánál kihelyezett fertőtlenítőszer használatával;
  • kötelező egymástól 1,5-2m távolságban úgy elhelyezkedni, hogy csak minden második padban vagy széksorban foglalhatnak helyet; az egy háztartásban élő családtagok ülhetnek egymás mellett. A személyek közötti távolság és a templom méretei meghatározzák a résztvevők maximális létszámát! – Ennek betartatásához szükség van segítőkre.
  • A szentmiséken továbbra is el kell hagyni a békeköszöntést kézfogással.
  • A nyelvre és a két szín alatti áldoztatás továbbra sem engedélyezett.
  • A kézbe áldoztatás rendje: A miséző pap áldozása után és az áldoztatás megkezdése előtt végezzen kézfertőtlenítést, ugyanígy tegyen az áldoztatásban segítő akolitus is, áldoztatás után pedig ismét fertőtlenítsenek.

A hívek egymástól 1,5-2m távolságot megtartva és védőmaszkban járuljanak szentáldozáshoz úgy, hogy mindkét kezüket — amennyire hosszan csak lehet — nyújtsák előre (ugyanígy tegyen az áldoztató pap, ill. akolitus), néhány lépést tegyenek oldalra, igazítsák a szájmaszkot az álluk alá és így vegyék magukhoz az Oltáriszentséget, utána visszaigazított szájmaszkkal menjenek a helyükre.

  • A perselyadományokat távozáskor helyezzék a kosarakba a kijáratnál, kerülve a csoportosulást. Hívjuk fel híveink figyelmét arra, hogy banki átutalással is eljuttathatják perselyadományukat vagy más célú támogatásukat.
  1. Az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerint az egyházmegyénk területére korábban megadott felmentést a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól (vö. a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Körlevelei, 2020/II., 204/2020; CIC 87. k. 1. §., 1245. k.) továbbra is érvényben hagyom, főleg a magas járványkockázati korosztályba tartozó hívek védelmében.
  2. Tekintettel a fennálló járványügyi helyzetre továbbra is érvényben hagyom az általános feloldozás megadásának lehetőségét (vö. a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Körlevelei, 2020/II., 204/2020; CIC 961–963. k.). A fülgyónásra vonatkozóan pedig kérem, hogy a hívek gyóntatása még ne történjen gyóntatószékben. A gyóntatószék helyett egy erre alkalmas, sok légköbméterű helyiséget használjunk a gyóntatáshoz, maszkban és kellő távolságot tartva.
  3. Gyermekkeresztelés tartható a megkövetelt egészségügyi távolság és a szükséges higiénés előírások leggondosabb követésével.
  4. Az elsőáldozás, bérmálkozás megtartását tervezzük a járvány megszűnése utáni időszakra.
  5. Az esketésre is érvényesek a szentmisékre vonatkozó előírások.
  6. A betegellátás és a rendkívüli áldoztatás tekintetében mindenben kövessük az állami járványügyi előírásokat.
  7. A temetést egyszerű formában és röviden végezzük a sírnál, a ravatalozó mellőzésével.
  8. Pappal vagy pap nélkül vezetett minden templomi közösségi imádságon (rózsafüzér, litánia és szentségimádás) részt vehetnek híveink a megkövetelt egészségügyi távolság és a szükséges higiénés előírások leggondosabb követésével.
  9. Paptestvéreim bölcs megfontolására bízom a kis létszámú egyházközségi hitéleti összejövetelek megtartását, ugyanígy a szabadtéri szentmisék lehetőségét is, a megkövetelt egészségügyi távolság és a szükséges higiénés előírások leggondosabb követésével. Nagy létszámú zarándoklatokat, tömeges imatalálkozókat, körmeneteket még ne tartsunk.

 

Kérem Paptestvéreimet, hívják fel híveink figyelmét a lehető legtöbb csatornán ezekre a változásokra és szabályokra.

A hatóságokkal továbbra is működjünk együtt mindenben, és tartsuk be az általuk adott általános irányelveket.

Tevékeny és találékony lelkipásztori gondossággal figyeljünk egymásra, főleg segítségre szoruló, beteg és idős testvéreinkre.

 

Palánki Ferenc

debrecen-nyíregyházi

megyéspüspök