Még makettként is nyomasztó – Nyíregyházára érkezett az utazó holokauszt kiállítás

Nyíregyházára érkezett az Experience History utazó makettkiállítása október 1-jén. A megnyitója délután kezdődött a Bethlen Gábor Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskolában. A tárlat két óriás makettből áll, melyek az Auschwitz-Birkenau munkatáborokat ábrázolják, céljuk pedig, hogy figyelemfelkeltő módon tanítsák meg a történelmet a mai fiataloknak.

Tanító célú kiállítás

Rendkívül részletesen ábrázolja az Auschwitz-Birkenau munkatáborok felépítését az az utazó makettkiállítás, melyet az Experience History és az Élet Menete közösen szervezett. A tárlat összesen 18 helyszínen fog megfordulni, október 1-jén pedig a Bethlen Gábor Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskolában mutatták be. Az Élet Menete már korábban csinált egy makettet a táborokról, most azonban egy pályázaton keresztül sikerült egy nagyobbat is készíteni. Róna Gábor, az Experience History programkoordinátora szerkesztőségünknek elmondta: céljuk egy olyan tanító jellegű tárlat volt, mellyel a mai fiatalokat könnyebben megfoghatják.

Célunk az volt, hogy egy olyan kiállítási tárgyat, edukációs eszközt hozzunk létre, mely valóban érdekes a mai fiatalok számára. Az volt a legnagyobb kihívás, hogy valami olyat alkossunk, amivel tényleg le tudjuk kötni annak a 16-17 éves korosztálynak a figyelmét, mely a közösségi médián és streamingen nevelkedett. S egy picit az ő tudásukat tudjuk bővíteni a történelemnek ezen korszakával kapcsolatban – fejtette ki Róna Gábor.

Szívügyük a holokauszt

A Bethlen Gábor Gimnázium két hétig őrzi majd a tárlatot. Az intézményvezetőtől, Gáll Ottótól megtudtuk: szívügyük a holokauszt. Éppen ezért nagy örömmel fogadták, hogy náluk lesz megtekinthető a táborokat ábrázoló hatalmas makett.

A holokauszt azért áll kicsit közelebb az érdeklődési körünkhöz, mert fontosnak tartjuk azt, hogy a diákjaink ne csak oktatást kapjanak, hanem olyan nevelést is, melynek során alapvető emberi értékeket el lehet sajátítani, lehet arról beszélgetni, vitatkozni. A holokauszt bőségesen hozott ilyen témákat. Ilyen például a segítőkészség, hogy tudunk-e, akarunk-e, merünk-e segíteni. Vagyunk-e elég bátrak ahhoz, hogy az üldözötteknek segítsünk egy olyan helyzetben, amikor a többséggel szembe kell fordulni, mert más a közvélemény. A holokauszt során pedig milliók nézték tétlenül, ahogy embertársaikat elhurcolják, és nem mertek szólni. A bátorságról, kitartásról, az emberbaráti szeretetről szólnak ezek a jellegű tanítások, melyeket a holokauszt témái nyújtanak – magyarázta az igazgató.

Az iskola diákjai szívesen vezetnek tárlatokat, így ezúttal is önként segítenek a kiállítás ideje alatt. A tanulók és a pedagógusok szinte minden évben szerveznek olyan saját rendezvényeket, melyek a holokauszttal vagy a zsidóság történelmével foglalkoznak. Idén egy nyíregyházi holokauszt-túlélő, Leitner Dávid életével kapcsolatban nyílik majd egy tárlat, melyet a Bethlen Gábor Oktatási Alapítvánnyal szerveznek.

Az emberiség egyik legnagyobb tragédiája

Arról, hogy pontosan mi is volt Auschwitz-Birkenau szerepe az emberiség egyik legnagyobb tragédiájában, arról Gulyás Csaba történelemtanár beszélt.

Ezen a maketten a holokausztnak a szimbólumát, a népirtásnak a legfontosabb helyszínét, az Auschwitz 1., illetve 2. tábort láthatjuk. Pontosabban ennek a 32 négyzetméteres makettjét, mely nagyon élethűen mutatja be azt a tábort, melyet a nácik felépítettek, mint a legismertebb, leghírhedtebb koncentrációs tábort. Politikai foglyoknak, de elsősorban a zsidóságnak az elpusztítására épültek ezek. Ebben a táborban több mint egymillió ember veszítette életét a nácik esztelen iparszerű emberirtásának következtében. Ennek a makettnek a segítségével be lehet járni a különböző helyszíneket, meg lehet ismerni a legfontosabb épületeknek, a női és férfi barakkoknak az elhelyezkedését, hogy hol voltak az orvosi vizsgálatok, hol tetoválták a számokat, hol ölték meg az embereket. Tehát ez oktatási célnak kiváló, s azt gondolták ennek az alkotói, hogy a Z generáció számára talán életszerűbben lehet ezt így megmutatni, mintha csak a tankönyvet lapozgatnák – részletezte Gulyás Csaba történelemtanár.

Fontos, hogy ne feledje a mai nemzedék sem

A város számára fontosak az ilyen jellegű történelmi kiállítások. Dr. Ulrich Attila önkormányzati képviselő szerint a holokauszt talán az emberiség történetének egyik legtragikusabb időszaka, melyről nem szabad elfeledkeznie a mai békés időkben élő fiataloknak sem.

Az emberiség történetének talán a legsötétebb időszaka ez, hogyha azt vesszük alapul, hogy a nácik képesek voltak egy ilyen hatalmas barakktábort megépíteni azért, hogy oda vallásuk alapján kirekesztett embereket, magyar állampolgárokat is szállítsanak, s a lehető legrövidebb idő alatt nyomtalanul eltüntessék, akit csak lehetett. Hiszen ez történt 1944–1945 között Birkenauban, illetve Auschwitzban is. A város számára ez azt jelenti, hogy erre folyamatosan emlékeztetni kell a most felnövő generációkat, hiszen ők már egy szabad, békés világba születtek bele és éltek is eddig. Azt pedig, hogy a holokausztnak óriási történelmi tanulsága van, azt sosem szabad elfelejteni, hiszen, hogyha már a történelem az élet tanítómestere, akkor nem árt az elődeink erényeit és hibáit is számba venni és annak megfelelően jól cselekedni – egészítette ki az előzőeket a képviselő, aki hozzátette: mára szinte teljesen eltűnt a zsidóság Nyíregyházáról. Több olyan ember veszítette életét a második világháború utolsó éveiben, aki sokat tett a városért. Éppen ezért úgy gondolja, fontos, hogy megőrizzük ezeknek az embereknek az emlékét. Az utazó tárlat következő helyszíne szintén vármegyénkben lesz, ugyanis Mátészalkára látogat majd. A kiállításról és az Experience History munkájáról a www.exhis.eu oldalon további információk is elérhetők.