Már 22 okoszebra óvja a gyalogosokat; újabb átkelők készültek a biztonságos közlekedésért

Az elmúlt években 20 okoszebrát telepítettek városszerte. Májusra két újabbat ígért a városvezetés, melyet hétfőn üzembe helyeztek, tehát este már fényjelzéssel működött a két új átkelő a Korányi Frigyes utcán. 

A statisztikák szerint hazánkban évente körülbelül két és fél ezer balesetet szenvednek el a gyalogosok. Az esetek közel fele a zebrán, a kijelölt gyalogátkelőn történik. Ezek megelőzésére készültek Nyíregyházán első körben az ún. piros zebrák, ahol a színes és fehér sávokat fényvisszaverő gyönggyel szórták be. Hat éve aztán megjelentek az okoszebrák, melyek száma egyre növekszik a városban. Legutóbb a Korányin, az Eperjes és Bánki Donát utca kereszteződésében készült.

„A NYÍRVV Nonprofit Kft. idei fejlesztései között többek között szerepelt a Korányi Frigyes utcán két új okoszebra telepítése is. Ez nem ismeretlen már a nyíregyháziak számára, hiszen 2018-ban éppen itt, a Korányi Frigyes utcán, az Északi temető hátsó bejáratánál készült el az első okoszebra. Azért okos, mert érzékeli az út két oldalán érkező gyalogosokat, és az úttestbe beépített prizmák villogásával hívja fel az autóvezetők figyelmét arra, hogy gyalogos érkezik jobbról vagy balról”

– fogalmazott Dicső Péter, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-kezelési igazgatója. A Korányi és Eperjes utca kereszteződésében mécsesek jelzik, hogy a közelmúltban tragikus baleset történt. Egy idős, kerékpáros férfi vesztette életét. Intő jel az emlékhely, és intő jel a zebra két oldalán, az aktuális sávban villogó lámpasor, mely óvatosságra utasítja a sofőröket. Gyalogos-átkelőhelyhez érkeztek, meg kell állni, hiszen a fény csak akkor jelez, ha ember van az úttesten, vagy hamarosan lelép a járdáról. Ezt tudni kell minden járművezetőnek!

„Én azt gondolom, hogy ez segíti a közlekedés biztonságát. Leginkább téli időszakban, amikor hamarabb szürkül, illetve sötétedik. Leginkább ott van az autósok és gyalogosok segítségére. Azt is el kell mondani, hogy az országban Nyíregyházán található a legtöbb okoszebra, most már 22, és a jövőben is fogjuk ezt folytatni”

– tájékoztatott Dicső Péter. Már csak az a kérdés, ismerik-e az autósok ezeket a biztonsági fényeket. A szakemberek úgy vélik, miután 6 éve telepítették az első okoszebrát, a nyíregyháziak megszokták, és hasznos dolognak vélik.