Már a prototípusokat építi a Qvantum, a svéd világcég hamarosan elkezdi a próbagyártást Nyíregyházán

Hamarosan megkezdi a toborzást és a próbaüzemet a Nyíregyházi Déli Ipari Parkban a Qvantum, mely élen jár az elektromos hőszivattyúk gyártásában, ezzel szerepet vállal a zöldátállásban. Ezekre a készülékekre az utóbbi években egyre nagyobb a kereslet Európa-szerte, segítik az európai városokat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében. A svéd vállalat a termelését tavaly decemberben leállító Electrolux létesítményét vásárolta meg. A Qvantum harmadik gyárával új munkahelyek is létrejönnek, elsősorban Nyíregyházán és a régiókban élők számára. A vezetőség városházi egyeztetését követően kérdeztük őket exkluzív interjú keretében a projektről és a cégről.

A Qvantum egy olyan vállalat, amely a fűtés és hűtés európai átalakulására összpontosít, hőszivattyúk gyártásával foglalkozunk – emelte ki kérdésünkre Fredrik Rosenqvist, a cég vezérigazgatója.

Zöldátállás, megfizethetően

– A Qvantum az európai piacra szánt hőszivattyúk gyártására összpontosít, mind a családi, mind a többlakásos házak számára. Nyíregyházán felhasználjuk az Electrolux által kifejlesztett gyártási képességeket, és ezt a know-how-t a hőszivattyúipar számára is elérhetővé tesszük, ez segít abban, hogy a hőszivattyúk megfizethetőbbé és elérhetőbbé váljanak Európában

– fűzte hozzá.

 

Számított az electroluxos dolgozók szakértelme

Kérdésünkre, mely szerint miért döntött a Qvantum Nyíregyháza mellett, a vezérigazgató hangsúlyozta, több dolog is vonzotta őket. – Azt hiszem, a legfontosabb számunkra az Electroluxnál dolgozó csapat tudása és szakértelme volt. Tudják, hogyan kell hűtőszekrényeket gyártani, hogyan kell megtervezni őket, hogyan kell gyártástechnológiát végezni és nagy mennyiségben gyártani a Qvantum számára. Ez egy nagyon egyedülálló lehetőség volt, hogy hozzáférhettünk ehhez a csapathoz, és persze ott van a már meglévő gyár, a gyártósorok és a gyártóeszközök, amelyeket használni fogunk. Számunkra ez volt a legrövidebb idő ahhoz, hogy vállalatként gyorsan nagy volumenű kapacitásokat érjünk el.

 

A nyíregyházi gyárat érintő részletekről Federico Rosales, a Qvantum Energy Technology Kft. operatív igazgatója nyilatkozott szerkesztőségünknek.

– Hol tart most az építési beruházás?

– Idén áprilisban fejeztük be a létesítmény átvételét az előző tulajdonostól. Most a termék iparosításához szükséges fontos tesztek elvégzése előtt állunk, készen arra, hogy elkezdjük a prototípus-építéseket bővíteni, hogy a gyárban nagyobb léptékű teszteket végezhessünk a termelésünkkel kapcsolatban.

– Milyen karrierlehetőségeket kínál ez a világcég a fiataloknak és azoknak, akik Nyíregyházán kívánnak maradni vagy letelepedni?

– A tervünk szerint főként műszaki kompetenciára lesz szükségünk a gyár kiépítéséhez, hogy termékeinket a gyárban ipari bevetésre kész állapotba hozzuk. Főleg technikai feladatkörökre keresünk munkaerőt a telephelyünk fejlesztésének első fázisában. Aztán később minden bizonnyal egyéb munkaköröket is kínálunk. Úgy gondoljuk, hogy a működésünk bővülésével és a vállalat növekedésével a magyarországi emberek számára is tudunk majd lehetőségeket kínálni a vállalat különböző egységeibe.

Jelenleg hányan dolgoznak a Qvantumnak Nyíregyházán, vannak köztük helyiek?

– Jelenleg 120 fős csapatunk dolgozik Nyíregyházán, a város melletti gyárban. Azt mondanám, hogy 90 százalékuk helyi, a legtöbb embernek, több mint a felének Nyíregyházán van a lakcíme, a többiek a környékről jönnek. Tervünk szerint 2025-ben kezdjük a tömeges toborzást. Ez a próbatermelési ütemtervünknek és a felfutási tervünknek megfelelően történik. Úgy gondolom, hogy könnyen meg fogjuk duplázni a jelenlegi létszámot.

– Mikor tervezik a próbaüzem és a tömegtermelés megkezdését?

– Már a prototípus-termékeket építjük, sőt az első prototípusok el is készültek Nyíregyházán. Ez a munka jelenleg is folyamatban van. Ahogy a termék tervezése elkészül, az év végéig több próbagyártást fogunk végezni. A jövő év első felében várhatóan lefuttatjuk a tesztek utolsó fázisait, hogy készen álljunk a sorozatgyártásra.

– A Qvantum együttműködik nyíregyházi partnerekkel?

– Természetesen. Az egyik legnagyobb lehetőségünk a fejlesztések kapcsán, hogy igyekszünk minél több lokális beszállítóval együttműködni. Elkezdtünk kapcsolatokat kialakítani néhány olyan beszállítóval, akiket stratégiai fontosságúnak tartunk a vállalkozásunk jövője szempontjából. Becsléseink szerint beszerzéseink legalább 30 százaléka helyi vagy regionális forrásokból származik.

– Milyen szerepet fog betölteni a Qvantum Nyíregyháza életében?

– Először is, jó munkahelyeket és perspektívákat biztosítunk a helyi közösségnek. Üzletet fogunk generálni a helyi vállalatok számára, amelyek a Qvantum beszállítóivá válhatnak. Különböző fejlesztési projektekről is tárgyaltunk a városházán, ahol tudásunkat örömmel bocsátjuk az önkormányzat rendelkezésére. Tájékoztatást kaptunk a helyi innovációkról, és megnézzük, közösen, együttműködve hogyan tehetnénk Nyíregyházát energetikai szempontból is még fenntarthatóbb várossá, hiszen ez a szakterületünk és bőven vannak tapasztalataink.