Már az indiai befektetőket is vonzzák az ipari parkok!
100 milliárd forintot fordít ipari parkok fejlesztésére a következő időszakban a kormány. Ezt jelentette be Polgáron Rákossy Balázs. A Nemzeti Gazdasági Minisztérium államtitkára az indiai tulajdonú Sona BLW csoport gyáravatóján vett részt. Az autóalkatrészek gyártásával foglalkozó nemzetközi cég több mint négy milliárd forintot fektet be a Hajdú-Bihar megyei kisvárosban és 130 fő alkalmazását tervezi a Kelet-Magyarországról

A Sona BLW csoport elnöke vezette körbe a vadonatúj polgári gyárukban a vendégeket. Sunjay Kapur azt is megmutatta, hogy milyen autóalkatrészeket gyártanak majd itt. Az indiai cégcsoportnak több üzeme is van, csak Németországban három városban állítanak elő személy- és teherautókhoz, valamint mezőgazdasági gépekhez precíziós fém alkatrészeket. Polgáron is ezeket fogják gyártani.

– Ez az első zöld mezős beruházásunk Indián kívül, és nagyon büszkék vagyunk rá. Azért választottuk ezt a helyszínt, mert amellett, hogy megfelelő helyet találtunk itt, szakképzett munkaerő is rendelkezésre áll. Ebből a szempontból nagyok jók az erőforrásai ennek az országnak. Piacképes termékeket tudunk itt előállítani, mert meg vagyunk győződve arról, hogy Magyarország kiváló helyszín a minőségi termékek gyártásához – tette hozzá Sunjay Kapur.

 

 

Az avatáson már a bővítésről beszéltek

 

 

Egy 5000 négyzetméteres csarnokban kezdi meg a gyártást az indiai tulajdonú cég. Jelenleg valamivel több mint 30 fővel kezdték el a munkát de már most bővítést terveznek.

– Jelen pillanatban precíziósan kovácsolt előgyártmányokból forgácsolással állítunk elő félkész gyártmányokat, melyek személy és tehergépkocsiknak a váltójába és differenciálművébe, hajtásrendszerébe épülnek be. A terveink szerint a következő év végéig 130 fősre fogjuk felbővíteni azt a létszámot, ami jelen pillanatban 30-35 fő között van – tette hozzá Mocsár József, a Sona BLW Hungary Kft. gyárigazgatója.

Kelet-magyarországi munkavállalókat vár majd a Polgáron működő autóalkatrészgyár. Az avatáson az is kiderült, hogy nemcsak az alkalmazottak létszámát bővítik. Augusztusban újabb 5000 négyzetméterrel növelik majd a gyártócsarnok területét. A tervek szerint 2021-ig több mint 4 milliárd forintot fektet be itt az indiai tulajdonos, amit a kormány 800 millió forinttal támogat.

 

 

Az indiai beruházások hatalmas sikereket hoztak

 

 

A keleti nyitás programnak köszönhetően az indiai tulajdonú cégek is egyre gyakrabban fektetnek be Magyarországon. Erről beszélt Szabó László. A külügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy az elmúlt két évben az indiai Apollo Tyres és az SMR csoport feketette a legtöbb pénzt zöld mezős beruházásokba Magyarországon. A Sona BLW gyára pedig szerinte egy újabb példája annak, hogy hasznos a keleti nyitás.

– Magyarország 2010-ben hirdette meg a Keleti-nyitás politikáját, és időbe telik, míg beindul egy ilyen folyamat, de úgy látszik, hogy a kínai és az indiai vállalatok is felfedezték Magyarországot, mellette Dél-kelet Ázsia és Japán is hasonló érdeklődéssel fordul Magyarország felé, mert nagyon komoly erőfeszítések történtek a magyar kormány részéről, hogy minél befektetőbarátabb környezetet hozzunk létre – hangsúlyozta Szabó László.

 

 

 

 

Pénzt kapnak az ipari parkok

 

 

Az új gyárüzemet ünnepélyes keretek között szalagátvágással adták át. Az eseményen részt vette Rákossy Balázs is. A Nemzeti Gazdasági Minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy a kormány számára nagyon fontos a munkahelyteremtés, ebben pedig kiemelt szerepe van az ipari parkoknak. Hozzáfűzte, a kormány a következő időszakban több mint 100 milliárd forint fordít az országban található ipari parkok fejlesztésére és bővítésére.

– A GINOP és a TOP keretében megközelítőleg 100 milliárd forintból lesznek ilyen források, melyek a megyék és a megyei jogú városok, illetve a megyei településeknek nyújtanak ilyen támogatási lehetőséget. Ezenkívül a modern városok program keretében több 10 milliárd forint áll rendelkezésre a megyei jogú városoknak, hogy több 100 hektár mennyiségben vásároljanak és fejlesszenek ipari parki területeket – fejtette ki Rákossy Balázs. Az államtitkár hozzáfűzte, a polgári ipari parkot eddig 800 millió forinttal támogatta a kormányzat, mert fontosnak tartják a tőkevonzás és a munkahelyteremtés szempontjából.

 

Z. Pintye Zsolt