Már dudorodik a szarva

Édesanyjával együtt, a család többi tagjától elkülönítve tölti idejét a Nyíregyházi Állatpark legfiatalabb lakója, a kis fekete lóantilop. Különleges antilopfaj kis nősténye, bár rajta még nem látszik, mert színe születése után még világosbarna. Az egyik legimpozánsabb megjelenésű antilopfaj feje kifejlett állat korában fekete-fehér rajzolatos, a nőstények szőrzete mély vörösesbarna, a hímek pedig ivarérett korukban feketék. A fekete lóantilop robusztus testfelépítésű állat, a hímek átlagosan 250 kilósak, a nőstények pedig 220 kiló testtömegűek. Az újszülött apróságnak már dudorodik a szarva, ami nemsokára hatalmas lesz. A fekete antilopok ezt a fajta fegyverüket a természetben a szaporodási időben használják, amikor megvívnak egymással a csorda fölötti uralomért: letérdelnek és szarvaikat teljes erőből egymásnak szorítják.

 

AZ APRÓSÁG EGÉSZSÉGES, A NŐSTÉNY GONDOS ANYA

 

A pici lóantilop egészségesen jött világra, jelenleg édesanyja anyatejjel táplálja, de hamarosan, mint a család tagja, ő is fűfélékkel táplálkozik majd. Az apróság különösebb figyelmet nem igényel a gondozóktól.

[REKLAM]

– Különösebb teendője egyelőre nincs a gondozóknak, a nősténynek ez már a második kicsinye, és gondos anyának bizonyul – mondta Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője. – Később, amikor a kicsi majd elkezd szilárd takarmányt fogyasztani, akkor arra kell odafigyelnünk, hogy az apróságnak jusson elég táplálék. Emellett azt kell majd figyelnünk, hogy a többi állat hogyan reagál majd az apróságra, befogadják-e a csapatba.

 

ZEBRÁKKAL, ZSIRÁFOKKAL LAKIK MAJD A KIS ANTILOP

 

A Nyíregyházi Állatparkban született kis állat akkor csatlakozhat a család többi tagjához, amikor megerősödik. Akkor az Afrika élővilágát bemutató Tarzan ösvényén éli majd mindennapjait a Grevy-zebrák, Rotschild-zsiráfok, szitatungák, oryx antilopok és nagy kuduk között.

F. A.