Már elkezdődtek az ünnepi koszorúzások és megemlékezések városunkban is

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére kétnapos ünnepi programsorozatot rendez Nyíregyháza.


Az Északi temetőben tartották az első városi megemlékezést szerda reggel. A Nyíregyházi Arany János Gimnázium és Általános Iskola diákjai szavaltak és énekeltek az 1848-as sírkertnél.

Adamóczki Vivien diák azt mondta:

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékezünk! Azért fontos ez nekünk, fiataloknak, mert az akkori diákok is kimentek az utcákra és küzdöttek a hazáért, a szabadságért.

A megemlékezésen Halkóné dr. Rudolf Éva, a Köznevelési, Kulturális és Sport Bizottság elnöke mondott beszédet.

Oh szabadságunk, édes, kedves újszülött. Légy hosszú életű a földön, élj addig, míg csak él egy magyar...

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Petőfi Sándor március 15-ei naplóbejegyzéséből is idézett Halkóné dr. Rudolf Éva, majd kiemelte: a 170 évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc üzenete mai napig is él, most különösen aktuális. Hangsúlyozta:

Magyarország függetlenségéért, önrendelkezéséért, szabadságáért a mai napon is küzdenünk kell, ki kell mernünk állni. Mert a szabadságot kivívni az egy dolog, nagyon nehéz, de azt követően a szabadságot megőrizni, védeni, ugyanolyan nehéz és súlyos feladat és ugyanannyira kötelességünk. Ez az üzenete a mai ünnepségnek és az ünneplésnek is.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A megemlékezésen dr. Ulrich Attila alpolgármester kiemelte, a város egy New York-i megkeresésnek, Várallyay Gyula kérésének is eleget tudott tenni

Egyik dédapja, Várallyay József maradványai átkerültek az 1848-as sírkertbe. Így új obeliszkkel bővült a temető.

– tette hozzá Róka Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Koszorúzások városszerte

Hatzel Márton emléktáblájánál is koszorúztak. Ott a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola diákjai tartottak megemlékezést. Majd a Luther utcán, Kmety György és Benczúr Miklós, valamint a Kralovánszky család emléktáblájánál is koszorúztak. A központi, városi ünnepség március 15-én, csütörtök délelőtt 10 órakor kezdődik a Kossuth téren.

 

Dér Vivien