Már javában dolgozik az influenza figyelőszolgálat, térségünkben egyelőre nincs járvány
Fotó: Illusztráció

A megyei tisztifőorvos azt javasolja, aki teheti, oltassa be magát. Ingyenes védőoltást kaphatnak többek között a 60 évesnél idősebbek, a várandós nők, továbbá az asztmások, a cukorbetegek, valamint az szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Az influenzaszerű megbetegedések monitorozása, mint minden évben, most is az év 40. hetétől indult el. Megyénkben 63 házi-, illetve gyermekorvos heti rendszerességgel ad jelentést, hogy hányan fordultak hozzájuk influenzaszerű megbetegedéssel. Ez alapján tudnak tájékozódni az influenza esetleges terjedéséről. Az influenza vírusos, erősen ragályos betegség, amely szövődményei révén számos halálos áldozatot is követelhet. Van ellene védőoltás, ráadásul a rizikócsoportokba tartozók ingyen kaphatják azt meg. A megyei tisztifőorvos, Dr. Szabó Tünde azt javasolja, aki teheti, oltassa be magát – Szabolcs-Szatmár-Beregbe mintegy 60 ezer térítésmentes oltóanyag érhető el, három év alatti gyermekeknek is rendelkezésre áll oltóanyag, mintegy 210 darab. A védőoltást több ezren kaphatják ingyen térségünkben is.

Felnőttek esetében természetesen a krónikus betegségben szenvedők, azok, akik tartósan ágyban fekszenek, az idősek, a szívbetegek, tüdőbetegek, cukorbetegek, tehát összefoglalva azon egyének, akik ha elkapják az influenzát, akkor nagyon súlyosan esnek át a betegségen vagy akár fatális kimenetelű is lehet ez a betegség – ők kaphatják ingyen a védőoltást. Kisgyermekeknél elsősorban, szintén a tartósan beteg, illetve ágyban fekvő gyerekekről van szó vagy az immunhiányosokról – de utóbbi vonatkozik a felnőttekre is.

Tavaly és tavaly előtt is december közepén/végén kezdődött az influenzajárvány hazánkban – ezért érdemes már most beadatni a vírus elleni védőoltást, hiszen körülbelül két hét, amíg a védettség kialakul.

A megyei tisztifőorvos azok számára is javasolja az influenza elleni védőoltás beadatását, akik arra nem jogosultak térítésmentesen. Számukra gyógyszertári forgalomban, orvosi rendelvényre érhető el az oltóanyag. Az influenza-figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint november 25-e és december elseje között az országban mintegy 6200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.