Már kaphatóak a pirotechnikai eszközök

Az év utolsó napja a szórakozásról szól. Ilyenkor gyakran látni az égbolton különböző színű fényeket, amelyeket hangok is kísérnek. Magyarországon három kategóriába sorolták a pirotechnikai szakemberek a tűzijátékokat. Ennek értelmében az egyes és a kettes kategória termékei magánterületen az év bármely részében felhasználhatóak, a hármas jelzésűeket viszont csak december 31-én este hat órától másnap reggel hat óráig lehet fellőni. A rendőrség felhívja a szórakozni vágyók figyelmét bizonyos óvintézkedések betartására.

 

Petárdázni szigorúan tilos!

 

Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Rendőr-Főkapitányság szóvivője azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, nagyon fontos, hogy pirotechnikai eszközöket és tűzijátékot az engedéllyel rendelkező árusoknál vásároljanak. Hozzátette, az eszközök felhasználásával kapcsolatban a legfontosabb tudnivaló, hogy a magyar nyelvű használati utasítás alapján a biztonsági előírok mellett lehet alkalmazni azokat. A szóvivő hangsúlyozta, Magyarországon petárdát birtokolni és használni szigorúan tilos, aki ennek ellenére mégis megteszi, szabálysértést követ el, ami akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal is sújtható.

 

Legális vásárlás és a szabályok pontos betartása

 

Ügyelni kell arra is, hogy a megvásárolt eszközökhöz gyermek ne férjen hozzá. Az egyes kategória termékeit 14. életévüket betöltöttek, míg a kettesbe soroltakat a 16. életévüket betöltött személyek használhatják. A hármas kategóriájú tűzijátékokat kizárólag nagykorú személyek hozhatják működésbe. Alkalmazás előtt el kell olvasni a magyar nyelvű tájékoztatót, és be kell tartani minden baleset,- é egészségvédelmi figyelmeztetést. Nem szabad szétszerelni, kézben ,működtetni, belenézni, vagy aktivált állapotban fölé hajolni. Amennyiben valaki hibás terméket vitt haza, vagy nem használta fel a hármas kategóriába sorolt szerkezete, szilvesztert követő 5 napon belül szállítsa vissza a forgalmazónak, hiszen veszélyes hulladéknak minősül minden pirotechnikai eszköz. A tűzijátékok illegális forgalmazása, árusítása és használatuk megakadályozására összehangolt intézkedéseket lát szükségesnek a rendőrség, ezért ebben az időszakban fokozott ellenőrzések várhatóak.

ME.