Már közel 200 kamera segíti a megelőzést, az értékek megóvását a biztonság jegyében
Már közel 200 kamera segíti a megelőzést, az értékek megóvását a biztonság jegyében

Biztonság. Ez az egyik kulcsszava hosszú évek óta a városvezetésnek, melyhez csak az utóbbi egy-két hétből is friss, konkrét megerősítések érkeznek. A napokban például újabb okoszebrát adtak át az Országzászló téren – és egyre több lesz az ilyen gyalogátkelőhely, a Bethlen utcán nemsokára elkészülnek, míg a nagy SZTK előtt is üzemel egy vadonatúj. A kamerarendszer az elmúlt időszakban szintén tovább bővült, vigyázva ránk és értékeinkre.

 

Az önkormányzatnak kiemelkedően jó a kapcsolata a polgárőrséggel (nem véletlenül kaptuk meg 2017-ben a Polgárőr Város kitüntetést) és a rendőrséggel is. Utóbbinak még nagyobb jelentőséget ad, hogy az egyik tavaszi közgyűlésen a teljes képviselő-testület elismeréssel szólt a rendőrség városunkban végzett munkájáról, és a közbiztonságra vonatkozó, országosan is figyelemre méltó, pozitív eredményekről.

 

Az önkormányzat segíti a folyamatot

 

A (köz)biztonság fokozásában, ha korlátozottabban, de az önkormányzatnak is vannak eszközei. Az egyik ilyen a térfigyelő kamerák felszerelése, melyek száma megsokszorozódott ebben az évtizedben: míg korábban csupán „mutatóban” volt néhány példány, számuk most erősen a 200 felé közelít (jelenleg 177-nél tart a számuk). Hatékonyságukat gyakorlati példák is igazolják, nem beszélve az úgynevezett visszatartó erőről, tehát a bűnfelderítés mellett a bűnmegelőzésben is fontos a szerepük, a szubjektív biztonságérzetet is növelik.

 

24 órás szolgálatban

 

A városvezetés eddig is igyekezett megragadni minden lehetőséget, hogy a frekventált helyekre kamerákat helyezzen, amit az is ösztönöz, hogy a Közterület-felügyelet felé a lakosság is jelzi az igényeket újabbakra. Bodrogi László, a Közterület-felügyelet vezetője szerkesztőségünknek korábban azt nyilatkozta, központjukban a hozzájuk befutó képeket 24 órás szolgálatban figyelik, értékelik, elemzik. – Amennyiben a szolgálatot teljesítő felügyelő olyan eseményt lát, ami valamilyen beavatkozást igényel: bűncselekményt, balesetet észlel, olyan szabálysértést, amely mindenképpen szükségessé teszi azt, hogy valaki illetékes beavatkozzon, akkor a helyszín közelében lévő közterület-felügyelőket értesíti és így ők mennek a helyszínre intézkedni. Ha az eset olyan, akkor a megyei rendőr-főkapitányság tevékenységi irányító központjának küldünk értesítést, hiszen velük összeköttetésben vagyunk és majd ők intézkednek az adott ügyben.

 

Illegális szemétlerakót és autótolvajt is „fogtak” már az eszközök

 

A márciusig eltelt két és fél évben a nyíregyházi Közterület-felügyelet több mint 250 esetben adott ki felvételeket a nyomozó hatóságnak. Többek között bűncselekmények felderítéséhez, elkövetők nyomon követéséhez, azonosításához, közlekedési balesetek tisztázásához kérnek ki felvételeket. Csak néhány kézzelfogható példa: 2019 első félévében két ízben is szemetelőket fogtak, háztartásból kikerülő hulladékot, illetve szemetet raktak le közterületre gépkocsiból. A közterület-felügyelők mindkét esetben a térfigyelő kamerák felvételei, valamint a gépjármű rendszáma alapján beazonosították az elkövetõt, aki ellen szabálysértési feljelentést tettek. Korábban pedig a kiépített városi térfigyelő kamerarendszer segítségével autótolvajokat fogtak el a rendőrök Nyíregyházán. A  gépkocsit a vasútállomás előtti parkolóból lopták el, ám a rendőrök a kamerarendszer képeinek segítségével megállapították a jármű tartózkodási helyét, majd a belvárosban feltartóztatták az autót, az abban ülőket pedig előállították.

 

További tíz

 

Bodrogi László azt mondta, a rendőrséggel egyeztetve szükségesnek látták a belvárosba legalább 10 db fix kamera telepítését. A korábban a Vay Ádám körút–Kossuth utca csomópontba telepített 4 db régi leszerelésével és áttelepítésével, valamint 6 db új beszerzésű kamera felszerelésével oldották meg a feladatot. Így megfigyelhetővé vált a teljes Kossuth tér, az Országzászló tér, a Dózsa György utca a Korzó bevásárlóközpontig, a Korzó üzletközpont előtti tér, a Zrínyi Ilona utca és az okospadok. A kamerákat július 30-ával átadták, képeik a Közterület-felügyelet ügyeleti központjában már láthatók. – A belváros – azon túl, hogy rendezvények idején több ezres tömeg fordul meg itt – alapvetően fontos élettere a nyíregyháziaknak, még hétköznap éjszakánként is sokan sétálnak, szórakoznak a környéken. Bár városunk rendkívül biztonságos, de a nagyrendezvényeken több ezer ember is van egyszerre, ha bármilyen nem várt incidens történne, az eseményeket lehet rekonstruálni, azt esetlegesen meg tudnánk előzni – mondta a felügyelet-vezető.

 

A koncepció folytatása

 

Dr. Adorján Gusztáv, a kamerákkal most még bővebben ellátott térség önkormányzati képviselője azt mondta, ez egy újabb bizonyítéka annak, hogy a városvezetés komolyan veszi a közbiztonságot, és a lehető legtöbbet meg is teszi érte. – A most a belvárosba telepített kamerarendszer önerőből valósult meg, nettó 3,5 millió forintból. Van, amikor pályázati források segítségével sikerül a bővítés, de ha szükséges, az önkormányzat saját forrásaiból is szívesen áldoz erre a célra, hiszen mindennél fontosabb a személyi és vagyoni biztonság. A kamerák a felderítésben is segítenek, de visszatartó erejük is van, örülünk, hogy egy újabb rész került a figyelem középpontjába. Korábban alig volt ilyen a városban, most összesen 177 van, és tervezzük a folytatást.

 

Ahol a 177 (!) kamera segít

A következő helyszíneken van több-kevesebb térfigyelő kamera, még biztonságosabbá téve a környéket:

– Belváros + Búza tér

– Benczúr-Bessenyei tér

– Bujtosi Városliget

– Jósaváros

– Örökösföld

– Érkert + MÁV állomás + Buszpályaudvar

– Huszártelep

– Sóstói tavak körüli sétány

– Sóstógyógyfürdő, revitalizációs sétány

– Sóstógyógyfürdő, játszópark