Már megvásárolhatók a 2020-as megyei és országos úthasználati jogosultságok
Már megvásárolhatók a 2020-as megyei és országos úthasználati jogosultságok

Az idei úthasználati jogosultságok 2020. január 31-ig érvényesek, jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára még november végén.

A matricákat személyesen és digitális felületeken is meglehet váltani, továbbra is változatlan áron, hiszen az éves úthasználat már nyolcadik éve, a megyei jogosultságok pedig a 2015-ös bevezetésük óta nem drágulnak.

2016-hoz képest tavaly 24 ezerrel több, csaknem 44 ezer országos jogosultság kelt el elővételben, míg megyei jogosultságokból 2018 decemberében majdnem 78 ezret vásároltak, vagyis 21 ezerrel többet, mint előtte 2 évvel.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adatai szerint az éves matricák mintegy 60 százalékát decemberben váltják meg a közlekedők. Fontos tudnivaló, hogy a 2020-ra szóló e-matricák érvényességi ideje nem a vásárlás időpontjától, hanem 2020. január 1-től 2021. január 31-ig tart.

Az ematrica.nemzetiutdij.hu oldal az egyetlen elektronikus felület, amelyen kényelmi díj nélkül vásárolhatóak meg a matricák. A befizetett kényelmi díjak összege tavaly egyébként 440 millió forint volt, idén pedig már az első 10 hónapban elérte a 450 millió forintot. A NÚSZ bejelentette, jövőre térképes útvonal- és matricatervező szolgáltatást indít. Az alkalmazás megmutatja az ügyfeleknek a legkedvezőbb útvonalat és feltünteti az ahhoz szükséges jogosultságokat. A NÚSZ jövőre minden üzemanyagkártyára kiterjeszti az útdíjfizetés lehetőségét, és bővíti a menet közbeni ellenőrzéseket is, több ellenőrző kocsi járja majd az utakat 2020-ban.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. bevétele idén várhatóan 364 milliárd forintra nő, ami bőven meghaladja a tavalyi bevételt.