Már naponta 4000 utas a MÁV appot használja buszjegyvásárlásra

Közkedvelt az utasok körében az augusztus 5-étől elérhető új, egységes helyjegy- és helyfoglalási lehetőség. A jelenleg Budapestről induló vagy oda érkező távolsági járatokra a menetjegy, bérlet, vagy egyéb utazási jogosultság (pl. 65 év felettiek) mellé opcióként vásárolható helyjeggyel a jegyen szereplő indulóhelytől garantált az ülőhely. A helyjegyet néhány kattintással a MÁV applikációból és a jegy.mav.hu oldalon is meg lehet vásárolni, így nem kell sorba állni a pénztáraknál vagy az automatáknál.

 

Az utazási távolságtól függetlenül 300 forintos egységes helyjegyet a vasúti és autóbuszos pénztárak, valamint a MÁV-START automatái mellett 5% kedvezménnyel, mindössze 285 forintért lehet megváltani a MÁV mobilalkalmazásban és a jegy.mav.hu felületén.

Az értékesítési csatornákon az R betű jelöli a járati sorban azokat a járatokat, melyek esetében lehetőség van a helyjegyvásárlásra. A kiválasztott járatra legkorábban 60 nappal és legkésőbb 60 perccel az utazás előtt biztosít jegyvásárlási lehetőséget a Volánbusz.

A helyjegyet jellemzően a kiindulási és a célállomás közötti viszonylat lehet megváltani. A lefoglalt ülőhelyet ugyanis csak a járat indulási helyén tudja garantálni az autóbuszos társaság. Amennyiben az utas nem jelenik meg az autóbusz indulása előtt, a helyét elfoglalhatják a helyjeggyel nem rendelkező utasok. Kérjük, hogy legalább 15 perccel a járat indulása előtt legyen a felszállóhelyen!

Az elővételben vett jegyet és a helyjegyet minden esetben be kell olvasni az autóbusz fedélzetén működő validátorral. Ezért célszerű már a felszállás előtt előkészíteni az online megváltott elektronikus, illetve a pénztárban vagy automatában vásárolt, papíralapú jegyeket, és természetesen az esetleges kedvezményre jogosító dokumentumokat is. Fontos tudni, hogy a jegy.mav.hu oldalon megváltott helyjegyeket csak MÁV applikáción keresztül lehet bemutatni és érvényesíteni, a jegyet kinyomtatni nem lehetséges, ezért az ezen a csatornán vásárolt jegyekhez is szükséges az alkalmazás!

A rendszerrel még csak ismerkedő utasokat a helyjeggyel és annak vásárlásával kapcsolatos tudnivalókról közösségimédia-felületein (Facebook, IntagramYoutubeTiktok) és honlapján a gyakori kérdésekre adott válaszokkal és videós tartalmakkal is segíti a Volánbusz.

A Volánbusz-jegyeket és az augusztus 5-én bevezetett helyjegyet már naponta négyezer utas az alkalmazáson keresztül vásárolja meg. Az alkalmazásban is elérhető, EMMA nevű, egységes menetrendi kereső és útvonaltervező szolgáltatással valós idejű autóbuszos információkhoz is juthatnak a felhasználók, a közlekedési módokat pedig könnyedén kombinálhatják az útvonaltervezés során.

Helyjegyvásárlás online, néhány kattintással

MÁV appban a „Szolgáltatások” alatt a „Helyjegy 2. osztály”-t kell megjelölni; ha csak helyjegyet szeretne vásárolni, mert van egyéb utazási jogosultsága vagy bérlete, úgy a „Keresési feltételek” menüpontban ki kell választani a „Csak helyjegyet szeretnék” opciót is. A „helytulajdonság választása” opció beállítását követően igény szerint lehet folyosó vagy ablak melletti helyjegyet foglalni. A helyjegy önmagában nem jogosít utazásra, az utasnak rendelkeznie kell jogszabályban rögzített (pl. 65 év feletti) utazási jogosultsággal vagy bérlettel, napijeggyel, avagy külön vásárolt menetjeggyel is – az utazási jogosultságot ezek testesítik meg.

jegy.mav.hu (ELVIRA) felületén a „Részletes keresés”-re kell kattintani, és a szűrők között be kell kapcsolni a „Helyfoglalással” opciót. Ha csak helyjegyet szeretne vásárolni, úgy a „Csak helyjegyet szeretnék” funkciót is be kell kapcsolni, majd a grafikus helyfoglalás segítségével kiválasztható a kívánt ülőhely. A jegy bemutatása ebben az esetben is csak a MÁV appon lehetséges, a digitális jegyet papíralapon bemutatni nincs lehetőség, az e-mailben küldött számla nem jogosít utazásra.

A helyjegy minden jegy, vármegye- vagy országbérletbérlet, napijegy, továbbá a jogszabály alapján ingyenes utazási lehetőséget biztosító valamennyi igazolvány és igazolás mellé megvásárolható. Megváltása nem kötelező, de kifejezetten javasolt, különösen a frekventált járatokon, amelyeken a helyjeggyel nem rendelkező utasok csak a szabadon maradt helyeket foglalhatják el – az adott jármű befogadóképességének függvényében.