Már Nyíregyházán Európa legjobbjai - csütörtökön gépátvétellel kezdődik a Rally EB futam

Hosszú idő után rendeznek ismét Magyarországon Rally Európa-bajnoki futamot. November 8-10-e között Nyíregyházi központtal zajlik a Rally Hungary, itt dől el, ki lesz a kontinens legjobbja. A viadalon nyíregyházi pilótáknak is szoríthatunk. 


Néhány nap múlva bajnokot avatnak majd a szabolcsi megyeszékhelyen, ugyanis nyíregyházi központtal rendezik november 8–10. között a Rally Európa-bajnokság záró futamát. Az összetett pontversenyben hét futam után a brit Chris Ingram vezet 135 ponttal, második a 116 pontos lengyel Lukasz Habaj, míg a harmadik helyen az orosz Alekszej Lukyanuk áll 107 ponttal. 16 évet vártak arra a magyar rally szurkolók, hogy ilyen mezőny érkezzen hazánkba. Az már biztos, hogy jövőre is rendeznek EB futamot hazánkban. 

- Nagyon fontos volt, hogy házigazdái lehetünk a versenynek, és a 2020-as EB futam mellett a kormány garanciát vállal arra, hogy további három évig EB futam házigazdái legyünk, bízunk abban, hogy sikeresen pályázunk - mondta Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. 

Nyíregyházára tavaly tért vissza a rally mezőnye, akkor magyar bajnoki futam házigazdája volt a megyeszékhely. 

– Nagyon örülök, hogy a Nyíregyháza Rally folytatódik, ráadásul az év utolsó EB futamaként. Ez a verseny jó lehetőség a városnak a bemutatkozásra, így nagy várakozással nézünk a verseny elé - mondta Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Az Európa-bajnoki futam útvonala a tavalyi Nyíregyháza Rallyhoz hasonló lesz, 80 százalékban változatlan marad. Pénteken a Rabócsirngen kezdődik a verseny, majd szombaton és vasárnap a Zemplénben folytatódik. Vasárnap délben aztán egy városi gyorsasági következik Nyíregyháza központjában. 

- Eljön Európa krémje, közel 120 autó és a kontinens legjobb pilótái költöznek Nyíregyházára és a Zempléni-hegységbe. Több tízezer szurkolóra számítunk - mondta Őry Tamás promóter, Rally Hungary

Az EB futamon magyar pilótáknak is szurkolhatunk, sőt több nyíregyházi versenyző is rajthoz áll. Az EB a magyar autósportnak is remek lehetőség. 

- Az elmúlt négy év munkájának köszönhető ez a rendezési lehetőség, ami egyben óriási felelősség is számunkra. De ez volt a célunk, amikor pályáztunk a versenyre - mondta Oláh Gyárfás az MNASZ elnöke. 

A belvárosi gyorsasági szakasz a Kálmán utcából startol el. Ezt követően tovább folytatódik a Béla utcában, majd egy nagy kanyarral rátér a Szent István utcára, érinti a Luther házat, egy újabb nagy kanyart követően következik az Iskola utca és az Országzászló tér. A Kálvin tér érintését követően fordulnak rá a versenyzők a Zrínyi Ilona utcára. Következik a Luther utca, és végül a Bocskai utca hosszabb szakaszának teljesítését követően érnek be a célba. A magyar pilóták közül Ifj. Érdi Tibor esélyes arra, hogy élmezőnyben végezzen. 

- Szeretnénk az első ötben végezni, de nagyon nehéz lesz. Sok függ attól, milyen időjárás lesz, ki tud a változatos pályához a legjobban alkalmazkodni - mondta Ifj. Érdi Tibor versenyző. 

 A gépátvétel már csütörtökön elkezdődik Nyíregyházán, a szervizpark pedig a Tokaji úti vásártéren lesz. 

Kapcsolódó galéria

Rally EB beharangozó