Már tesztelik az új szelektív hulladékgyűjtést

Nyíregyháza három utcájában már új hulladékgyűjtő edényekben gyűjtik a papír- és műanyag hulladékot. A TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft. a város családi házas övezeteiben új szelektív hulladékgyűjtési rendszert vezet be.

ZSÁKOK HELYETT KUKÁK

A jelenlegi zsákok helyett a kertes házakban élők merev falú, 240 literes szelektív hulladékgyűjtő edényeket kapnak, ezzel javulhatna a városban a szelektív hulladékgyűjtési rendszer hatékonysága. A tapasztalatok szerint ugyanis sokan nem rendeltetésszerűen használták a zsákokat, s emellett azok kiszállítása költséges is volt, ezért korszerűsítik a rendszert.

SIKERES PÁLYÁZAT

Nyíregyháza önkormányzata sikeresen pályázott a Nyíregyháza települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerének eszközpark fejlesztése, informatikai fejlesztése elnevezésű projektre, ennek keretében korszerűsödhet a városban a szelektív hulladékgyűjtés. Az 1 milliárd forintos pályázati forrásból 22 ezer merev falú hulladékgyűjtő edényt, a hulladékgyűjtéshez használt járműveket és a kommunális hulladék gyűjtésének elektronikai-informatikai feldolgozásához szükséges chipeket szereznek be.

MÁR TESZTELIK AZ ÚJ RENDSZERT

Több mint 50 szelektív hulladékgyűjtő edényt már kiosztottak a városlakóknak, a TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft. így teszteli a rendszert.
– A város különböző területein osztottunk ki merev falú edényeket, így teszteljük az új rendszert – mondta Petró Árpád, a TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – Szeretnénk felmérni a keletkező hulladék mennyiségét, a hulladék keletkezésének gyakoriságát, hogy az elkövetkezendő időszakban be tudjuk állítani a begyűjtés rendjét, és azt a naptárakban is fel tudjuk tüntetni.

Az új szelektív hulladékgyűjtési rendszert jelenleg Nyíregyházán a Zerge, a Maláta és a Bláthy Ottó utcán tesztelik. A merev falú edény várhatóan ősszel jut el a város összes családi házához.

F. A.