Mára a vendéglátás lett a lutri az építőipar helyett

A Bisnode csoport negyedévente közzéteszi a szektorok bedőlési arányait tartalmazó listáját, amely szerint a gépjármű-kereskedelem és a kiskereskedelem pozíciója sokat romlott az elmúlt időszakban, míg a nagykereskedelem és az élelmiszergyártás javított az előző évhez képest. A legkisebb bedőlési aránnyal rendelkező iparágak listáján az egészségügy és az oktatás régóta az élen áll. A legkockázatosabb iparágnak évek óta az építőipar számított Magyarországon. Tavaly az első negyedévben előzte meg a vendéglátás, ami azóta is tartja vezető helyét a legnagyobb bedőlési arányú szektorok listáján.

BEDŐLŐ VÁLLALKOZÁSOK

Megyei szinten Szabolcs-Szatmár-Beregben dől be a legtöbb vállalkozás, Heves megye a második, a harmadik pedig a főváros, ahol szintén magas a cégek fizetésképtelenné válásának valószínűsége. Az adatok szerint Komárom-Esztergom és Pest megyében a legjobb a helyzet, ezeken a területeken a legkisebb a felszámolás vagy csődeljárás alá kerülő cégek aránya.

TOVÁBB KÉSNEK A SZÁMLÁK

A Bisnode szerint biztató, hogy a felszámolások, a kényszertörlések és a végelszámolások száma is csökkent az idei első három hónapban az előző év azonos időszakával összevetve. A vállalkozásoknál hosszabb távon is csökkenő cégszámmal kell számolni – közölte a cégminősítő. Azok a hazai cégek, amelyek nem tudják számláikat határidőben kifizetni, több időt késnek, mint korábban. A hitelezőket is megterheli ez, mivel tovább kell a pénzükre várniuk.

Sz. T.

(Fotó: Kohut Árpád)