MARMUNSK! Változatos dalok, Y-generációs pillanatok nyíregyházi srácoktól
„Találkozzunk 2 percre!” című rovatunkban érdekes, ismert és elismert embereket, formációkat mutatunk be, valamennyien nyíregyházi kötődésűek!
MARMUNSK! Változatos dalok, Y-generációs pillanatok nyíregyházi srácoktól
MARMUNSK! Változatos dalok, Y-generációs pillanatok nyíregyházi srácoktól

A MARMUNSK! létezéséről pár hónapja szereztem tudomást. „Fellépünk a Vidor Fesztiválon!” - írta nekem üzenetben még tavaly nyáron Iklódi Tamás, a zenekar énekes-gitárosa. Tamás nyíregyházi, sőt a többiek is 'hazai színekben' játszanak, zenélnek, ám életük és próbatermük már Budapesthez köti őket.

Na de kezdjük az elején; Tamás mesélt nekem:

Baku László (dob) és Kiss Sándor (basszusgitár) 2016 év végén bólintott rá a megkeresésemre, megalakult a MARMUNSK! Grunge és heavy rock – ez a vonal jellemzi triónkat, hiszen elsősorban a '90-es évek rock zenekarai inspiráltak minket, például a korai Nirvana, a Tool és a nem túl ismert Barkmarket.

Sanyi talán a legkreatívabb zenész a formációban, hihetetlen témákat hoz a basszusgitáron – vallja Tamás.

Az énekes-gitáros azt mondta, nem matekolnak a számokon, inkább jammelésből alakulnak dalaik, majd megszületnek a szövegek is.

Ez a hobbink, sőt a hivatásunk! Már két kislemezünk jelent meg, pár nappal ezelőtt pedig már hivatalosan is a kezünkben tarthattuk a 'Wish I Could Blame It All On You' című első nagylemezünket. Vintage gitárok és dobok, kevés effektpedál – ez volt a recept. Úgy vonultunk stúdióba, hogy tudtunk, mit akarunk és minden hangzásban biztosak voltunk! 8 dal van a lemezen, angolul éneklő magyar zenekarként azonban fontosnak tartottuk, hogy legyen egy dal a saját anyanyelvünkön is. A bónuszunk lett a 'Nem bírsz magaddal' című számunk.

A MARMUNSK! változatos témákat tár a hallgatóság elé. A lemez elején például egy okostelefon-függő egy napon arra ébred, hogy az egész social media hálózat megállt!

De van funky-ritmusokra építkező erős refrénű dal pszichedelikus szólókkal, de akad olyan track is, ami kifejezetten egy párkapcsolati sztorit mutat be. Érdemes megismerkedni a zenekarral és első nagylemezükkel, amelynek borítója (Nóvé Soma tervezte) külön megéri az említést: a '70-es években látjuk a Városi Stadionban sportolókat, mögöttük pedig már a Sóstói út és a Kodály Zoltán utca panelépületei magaslanak!

 

Rutkai

(Fotók: Bikali Sándor, Iklódi Szabolcs, Bands Through The Lens, Facebook)