Marosvásárhelyen is jó híre lett Nyíregyházának
Igazán kitűnő reklámot kapott az elmúlt hetekben Nyíregyháza: országos tévécsatornák is sugározták a Vásárhelyi Forgatag beharangozóját, melyben rendszeresen hozzátették, hogy Nyíregyháza lesz a díszvendég. Most már múlt időben kell fogalmaznunk, hozzátéve, hogy nagy sikert aratva. Múlt héten egy újabb erdélyi nagyvárosban tettük le a névjegyünket.

Az, hogy Nyíregyháza megjelenik egy-egy jelentősebb romániai, magyarok által is lakott település kiemelkedő rendezvényén, nem újdonság. Az elmúlt két esztendőben – a kormányzat ezirányú támogatását is élvezve – számos helyen mutathattuk meg turisztikai-kulturális-gasztronómiai kínálatunkat, egyre több érdeklődőt és vendéget szerezve Nyíregyházának.


Bejártuk Erdélyt

 

– Kolozsvár, Nagybánya, Arad, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Temesvár, volt, ahol kétszer is jártunk – sorolja a nagyobb városokat Furkóné Szabó Marianna. A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője kérdésünkre hozzátette: – Mindenhol nagy szeretettel fogadtak minket, és azért is volt fontos a bemutatkozásunk, mert például sokan vannak olyanok, akik hallottak már Nyíregyházáról, de még nem jártak itt, vagy az attrakcióink közül kizárólag az állatparkig jutottak. Sőt, többeknek újdonság volt, hogy Sóstógyógyfürdő egy kitűnő fürdőhely is, amit így sokan beterveznek majd a programjukba ígéretük szerint.

 

Dr. Dorin Florea, Marosvásárhely és dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere

 

Divatba jöttünk

 

S hogyan kerültünk Marosvásárhelyre? Érdekes, hogy eddig ők csak testvér- és partnervárosokat invitáltak díszvendégnek, mi vagyunk az első kivételek – a jó hírünk miatt. Kezd divatba jönni a határon túl is Nyíregyháza, s a korábbi sikeres kitelepüléseink alapozták meg, hogy Marosvásárhelyen is kiemelt figyelmet kapjunk. – Az ottani szervezők, a Marosvásárhelyért Egyesület keresett meg minket, még személyesen is eljöttek előzetesen Nyíregyházára. Azt mondták: egyébként is ez a lényege ennek a másfél hétnek, hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket, kapcsolatok szövődjenek a határon innen és túl élők között, ráadásul ez a forgatag főként a családokra koncentrált, ami nekünk kiemelkedően fontos célcsoport a turisztikában – tájékoztatott az ügyvezető.


Sokszínűen kínáltuk magunkat

 

S hogy mit kaptak tőlünk az ottaniak és az oda érkezők? Tirpák ételeket, eredetvédett pálinkákat, LEGO játszóházat, az állatpark és a fürdők mellett most a múzeumfalu színvonalas bemutatkozását is, játékokat nyereményekkel, és egy kis masszázst, mert a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. még ezzel is készült. A hangulatot a Szabolcs Néptáncegyüttes szolgáltatta a sátrak körül, akik önálló előadással és táncházzal is jelentkeztek, Veres Amarilla paralimpikonunkat pedig pódiumbeszélgetésre hívták. A sok közvetlen érdeklődés mellett az ottani, pozitív sajtóvisszhangunk is kiemelten fontos, és lényeges hozadék, hogy dr. Kovács Ferenc polgármester ebben a városban is tudott egyeztetni kollégájával és a Maros Megyei Tanács elnökével.

 

A képen balról jobbra: Csíki Zsolt, a marosvásárhelyi Szász Albert Sportiskola igazgatója, Petneházy Attila, Nyíregyháza országgyűlési képviselője, dr. Makkai György, Marosvásárhely alpolgármestere, dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, Kozma Mónika, a Maros Megyei Tanács kabinetvezetője, Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője és dr. Papp Csaba, megyei jegyző

 

Jó partnereinkké válhatnak

 

Nyíregyháza minden téren kiemelt figyelmet kapott. Már a beharangozó sajtótájékoztatón is kérdezték a helyszínen dr. Kovács Ferencet, s a polgármester a Kultúrpalota nagytermében tartott ünnepélyes megnyitón is a mikrofon elé lépett, csakúgy, mint Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke. Dr. Dorin Florea, Marosvásárhely és dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere találkozóján egyeztettek a két város közötti együttműködési lehetőségekről a gazdaság, a kultúra, a turizmus és a szociális területen. A marosvásárhelyi városvezető érdeklődött a közös pályázati lehetőségek és a nemzetközi pilótaképzés iránt, a repülőtér működését is beleértve, s felkeltette a figyelmét, hogyan, milyen megoldásokat alkalmaz Nyíregyháza az idősügy és a fogyatékos emberekkel való törődés területén, melyeknek sikerét országos díjak is visszaigazolják.

 

 

Szívesen látnak minket

 

A mostani kitelepüléssel – melynek megvalósításában sokat segített a Nyírség Turizmusáért Egyesület is – persze nincs vége a folyamatnak, ami a Turisztikai Világszövetség érdeklődését is felkeltette. (Mint ismert, a teljes jogú társult tagságunkról, első magyar városként, szeptemberben lehet végső döntés Kínában.) – Legközelebb Temesvárra megyünk, ismét, hiszen az ottani szervezők a tavalyi népszerűségünk okán ragaszkodtak a részvételünkhöz a szeptember végi rendezvényen. S hogy itthon is keresettek vagyunk, az is bizonyítja, hogy a jövő hét végi, VII. Jász Expo és Fesztivál kiemelt vendége lesz városunk – tekintett előre is Furkóné Szabó Marianna.


(Szerző: Tarczy Gyula)