Márton-napi vigasság – Egész napos gasztronómiai és szórakoztató programmal vár szombaton a Sóstói Múzeumfalu
Fotó: Szarka Lajos / Archív

hirdetés

Szombaton ismét megelevenednek a Márton-napi hagyományok a Sóstói Múzeumfaluban. A vendégeket libazsíros kenyérrel fogadják és „Márton poharával” is koccinthatnak, melyekbe már az idei esztendő újborait töltik. Az egész napos program során újra megrendezik a libaszépségversenyt, ahol a vendégek döntik el, melyik lúd lesz a múzeumfalu idei kedvence. De természetesen libás ételekből sem lesz hiány, a skanzen portái megnyílnak, a faluközpontban pedig számtalan színpadi produkció szórakoztatja majd a közönséget.

 

A Márton-naphoz számos magyar népszokás kapcsolódik, főként az őszi betakarítást és a téli időszak beköszöntét ünneplik ekkor. Hagyományosan ezen a napon libát esznek – a „Márton-napi lúd” fogyasztása azért alakult ki, mert a mondás szerint: „aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik.” Emellett ez a nap időjóslással is összefügg: egykor úgy tartották, hogy ha Márton-napon süt a nap, akkor kemény tél várható, de ha borús az idő, enyhe tél következik. A Sóstói Múzeumfalu az idei esztendőben is megszervezi a már hagyománnyá vált Márton-napi vigasságot, november 9-én, szombaton egész napos programokkal várják az érdeklődőket, a helyszínen pedig már lázasan folynak az előkészületek.

Kapunyitás 9 óra 30 perckor!

– A Márton-nap a múzeumfalu egyik legizgalmasabb eseménye, bár itt, a Tiszántúlon talán kevésbé ismert ünnep. Az újbor kóstolása, a kádár mesterség bemutatása és a finom libás ételek azonban különleges hangulatot varázsolnak ide. Márton-napon nemcsak a gasztronómia, hanem az időjóslás is szerepet kap – ilyenkor megsejthetjük, milyen termés várható jövőre, és vajon locsogós vagy fagyos lesz-e a karácsonyunk. A programok részeként az őszi betakarítás után esedékes kézműves tevékenységeket is kipróbálhatják a látogatók: pattogó kukoricát, termésképeket készíthetnek, mindezt a múzeumfalu bemelegített kályhái és petróleumlámpák meghitt fénye mellett – emelte ki Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu területi múzeumigazgatója.

Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója azt is elárulta, a skanzenben közel 30 éves múltra tekint vissza a Márton-napi vigasság hagyománya. Ahogy fogalmazott, ennek a napnak többek között az is a célja, hogy a látogatók még közelebb kerüljenek a múlthoz, hiszen az érdeklődők előtt megnyílnak a porták és a házak, beléphetnek a belső enteriőrökbe, leülhetnek akár a kemence padkájára vagy az ódon székekre is. De természetesen, ahogyan a korábbi években, így idén is tartanak libaszépségversenyt, melyen a skanzen két lúdja már biztos induló, de felhívják a látogatók figyelmét, hogy aki libával érkezik az eseményre, díjtalanul vehet részt a rendezvényen.

„Ha már lúd, legyen kövér…”

– Márton-napon nem csak a liba kerül az asztalra – a legszebb példányok még versenyezhetnek is a Sóstói Múzeumfaluban! Várjuk mindazokat, akiknek otthon akad egy büszke szárnyasuk, hogy nevezzék be a libaszépségversenyre. A színpadi programokról a Batyu Bábszínház gondoskodik két előadással, de a néptáncos hagyományokat is ápoljuk: a Művészeti Szakgimnázium növendékei táncházat és mulatságot hoznak a közönségnek. Az egészség is középpontba kerül, egy előadáson szó esik arról, hogyan előzhetjük meg az őszi-téli betegségeket. A látogatókat természetesen újborral és libazsíros kenyérrel kínáljuk – hiszen a mondás úgy tartja, hogy aki Márton-napon nem eszik libát, az egész éven át éhezik – mondta el Baloghné Szűcs Zsuzsanna.

Színes programok egészen 16 óráig

Gasztronómiai ínyencségekből pedig nem lesz hiány, hiszen a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend jóvoltából a legkülönfélébb libás fogásokat kóstolhatják majd meg a látogatók, a falu kemencéjében sült finomságokat, ízletes gyógyteát, és a Káposzta Neked segítségével káposztás ételeket is kínálnak ezen a napon.